18. századi kardot talált egy 10 éves kisfiú

18. századi kardot talált egy 10 éves kisfiú


A 10 éves "kincsvadász" egy vadonatúj fémérzékelővel véletlenül bukkant rá a több ezer éves kardra.


Fionntan Hughes, a Tyrone Ulster megyei Derrylaughanból elment az apjával, Paullal és unokatestvérével, Darrannal, hogy kipróbálja a születésnapjára kapott fémérzékelőt. Ekkor került sor a felfedezésre, így a születésnapjára szánt ajándék elvezette őt egy másfajta ünnepléshez.

Miután a fiú rábukkant néhány olyan tárgyra, amit a BBC News egyszerűen csak "csecsebecséknek" nevez, a harmadik felfedezése egy rozsdásnak látszó tárgy volt, egy méterrel a talaj alatt. Számos antik fegyverkereskedő már megvizsgálta a tárgyról a képeket, hogy megállapítsa annak a korát. A becslések a 17. és a 19. század közé helyezik, de a legvalószínűbb, hogy a fémdetektor által megtalált kard 18. századi.

"A kard egy kosármarkolatú kard, amelyet az angol tisztek és dragonyosok használtak 1720 és 1780 között, vagy ez lehet egy skót kosármarkolatú kard is, 1700 és 1850 közötti évekből” – mondta Philip Spooner kereskedő a Newsroundnak.

Mindeközben Mark és David Hawkins szakértők rávilágítanak a kard durva állapotára. A BBC idézi, hogy úgy vélik, "a vastag, rozsdás sár könnyen eltúlozza az alakját és a méretét". A testvérek hozzátették azt is: "Úgy gondoljuk, hogy ez valószínűleg egy angol kosármarkolatú kard lapított rudakkal és nagy szilvaformájú gombbal – ez jellemző a korai típusokraA kardgomb a fogantyú végén helyezkedik el."

A fegyverről szóló adatokat átadták a Nemzeti Múzeumnak, s Dr. Greer Ramsey régészeti múzeumvezető célja az, hogy végre határozott választ adjon a családnak a fegyverről.

A BBC véleménye szerint "Fionntan birtokában volt egy olcsó érzékelőnek, ami egy kicsit több, mint egy játék." Paul Hughes reméli, hogy a kard többet hoz számukra, mint rozsdaszínű ujjakat és szándékában áll újból kimenni, hogy megnézze, milyen egyéb értékes dolgok találhatók még ott. Fionntan, ahogy ő fogalmazott, "eléggé izgatott" a helyzet miatt.

 

 

 

Furcsa egybeesés, de több beszámoló is érkezett egy másik 10 éves fiúról, aki bámulatba ejtő felfedezést tett. Patrick Hooper az angliai hampshire-ből egy bronzkori aranyszalagot ásott ki a földből. Ez a két felfedezés két nap különbséggel történt. Akárcsak Fionntan, Patrick is a mezőn volt az apjával. Habár ez a történet majdnem a szemétdombon végződött, mert Patrick úgy gondolta, az ő kincse csupán alufólia.

"Úgy nézett ki, mint az édesség csomagolása" – mondta a Daily Mailnek –, "és kidobtam a kukába. Senkinek meg sem említettem, mert azt gondoltam, hogy csak szemét." Apja észrevette a szokatlan tárgyat a szemetesben, és megállapította, hogy a csillogó tárgy nem hulladék. "Megmondtam minden barátomnak, hogy kincset találtam, és mindannyian azt gondolják, hogy ez jó" – fejezte be Patrick a nyilatkozatát.

Mackenzie Crook írta és a főszereplője is a BBC-n 2014-2017-ig futott Detectorists című TV sitcom adásnak, amelyben fémérzékelő csapatok szerepeltek. Azt mondják, Fionntan és Patrick történetei Crook egyik forgatókönyvéből származnak. Ezúttal azonban a kincs túlságosan is valóságos.

 

 

Forrás:

thevintagenews.com 

Fotók: Brian Quinn – Clonoe Gallery

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

....