A Fogtündér egyes inkarnációi

A Fogtündér egyes inkarnációi


Fogtündér ellenőrző lista:

  • Kicsi, csillogó tündér – PIPA
  • Pálcát cipel magával – PIPA
  • Szelíd – PIPA
  • Egy zsák pénzt kapsz tőle – PIPA
  • Lehet, hogy egy viking – hm…
  • Lehet, hogy patkány – mi?!

                                                                        

Manapság a Fogtündér képe elég jól bevésődött a gyerekek fejébe, és mindenki könnyen el tudja képzelni, hogy milyen lehet. De a Fogtündér története régebbre vezethető vissza, mint ahogy azt gondoljuk – és néhány inkarnációja, amelyben elment a fogát veszített gyerekhez, hát eléggé meglepő.  

15 enyhén ijesztő tény következik a Fogtündérről – S talán nem árulok el azzal mindent, ha elmondom: Egyes országokban ő egy patkány!

 

 

A fogakat megsemmisítették, hogy a boszorkányok ne szerezhessék meg őket

A középkorban sok ember aggódott amiatt, hogy egy boszorkány hálójába, csapdájába kerül. Azt hitték, hogy a boszorkányok hatalmat gyakorolhatnak feletted, ha megszereznek valamit, ami hozzád tartozik: például egy szál hajadat, vagy a körmödet, esetleg a fogaidat. Így az lett a szokás, hogy a gyerekek kiesett fogait elásták, vagy elégették, nehogy egy boszorkány megkaparintsa.

 

Egy boszorkány, aki gyermeket cipel egy seprűn (Fotó forrása: José Sanchez / Wikimedia Commons)

 

 

Ha egy patkány megeszi a fogadat, akkor erős fogakra tehetsz szert

A kihullott gyerekfogak megsemmisítésének másik módja az volt, hogy a patkányok és az egerek elfogyaszthatják őket. Mivel úgy tartották, hogy a rágcsálók fogazata ép és erős, ezért az, ha egy patkány kaparintja meg a gyermeked feleslegessé váló fogát, akkor az jó szerencse, mert a helyébe erős új fog nő.

 

Egy zsákon ülő patkány. (A fotó forrása: H. Zell)

 

 

A vikingek fizettek a gyerekeiknek a fogakért

Nem egy vad viking harcos az első kép, ami eszedbe jut, ha a Fogtündérre gondolsz, de egy fogakból készült nyaklánc azt jelentette, hogy a szerencse melléd szegődik a csatában. A felnőtt vikingek ezért fizettek a gyerekeiknek, ha megkapták tőlük a kihullott fogaikat. Ez a szokás eléggé népszerű volt, mivel még az 1200 körüli skandináv írások is említik.

 

Dr. Hannah Cobb, a Manchesteri Egyetem munkatársa egy viking fogát tartja a kezében, 2011. október 18-án Edinburgh-ban, Skóciában. (A fotó forrása: Jeff J Mitchell/Getty Images)

 

 

A Fogtündér egy egér

Franciaországban, Belgiumban, Marokkóban és Svájcban a kis egér elviszi a gyerek párnája alól a kiesett fogat és érmét hagy cserében. Valószínű, hogy a fogegérről a sztori egy 18. századi Franciaországból származó gyermektörténetből maradt az utókorra. A tündér egérré változva segít a jó királynőnek legyőzni a gonosz királyt, elbújik a király párnája alatt, és amikor az elalszik, akkor kiüti az uralkodó fogát. Egyes spanyol területeken a Franciaországban Tooth Mouse-ként ismert kisegeret Ratoncito Pérez-ként ismerik, ebben a történetben a gyerekek egy csésze vízbe teszik az elvesztett fogaikat, majd Ratoncito Pérez megissza a vizet. Ratoncito Pérez-nek, vagyis a spanyolok fogtündérének még saját múzeuma is van.

 

Egy emléktábla Madridban, állítólag itt élt Ratoncito Pérez. (A fotó forrása: Jlordovas)

 

 

Kidobott fogak (de ennek is meg kell adni a módját)

Nem mindegy, hogyan dobod ki a már kiesett fogaidat. Erre is vannak bizonyos előírások, és ezek többnyire egyes országokban nem egyeznek.

Koreában és Brazíliában a tetőkre hajítják a fogakat abban a reményben, hogy jön egy madár és elviszi őket jó messzire, így megszabadulnak tőlük. Ezzel ellentétes meggyőződéssel élnek a nepáliak, akik elássák fogaikat, hogy a madarak még véletlenül se tudják elvinni őket.

Egyiptomban és a közel-keleti országokban a gyerekek a nap felé dobják a fogukat, és csillogó fehér fogat kérnek cserébe.

A pakisztáni gyerekek pedig a folyóba vetik a fogakat, mert úgy tartják, az szerencsét hoz majd nekik.

 

 

Egy fiú a Ravi folyót nézi az esti órákban, Lahore tartomány fővárosában, amikor a monszuneső után megemelkedett a vízszint. (A fotó forrása: Rana Sajid Hussain/Pacific Press/LightRocket / Getty Images)

 

 

Fogtroll, akit csak a fogmosás győz le

Talán egyszerűbb lenne elmagyarázni egy gyereknek, hogy miért szükséges naponta fogat mosni, de vannak olyan országok, ahol inkább rémisztő történeteket gyártanak, és ijesztgetéssel alakítják ki a gyerekben a fogmosás szokását. Finnországban például „életre keltették” Hammaspeikko-t, a fogtroll-t, aki egy nagyon rosszindulatú fogtündér, ráadásul rajong az édességért. Ha ez a troll meglátja, hogy egy gyerek édességet eszik, azonnal bejut valahogy a szájába, és lyukat fúr a fogaiba. A megoldás arra, hogy megszabaduljon a gyermek Hammaspeikko-tól, az, ha megmossa a fogát. A fogmosás ugyanis a trollt elriasztja.

 

Bár sokféleképpen ábrázolják, nagyjából így nézhet ki Hammaspeikko. (A fotó forrása: hugebass.bandcam.com)

 

 

Hova tegye a fogát a gyermek?

Nincs vége még a különös fog elrejtési, megszabadulási technikáinak. Az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban élő gyerekek esetében bevett gyakorlat, hogy a fogat egy párna alá helyezik, de vannak erre a célra gyártott speciálisan kialakított fogpárnák is, amibe elrejtheti a kihullott fogat a gyerek.

Kolumbiában és Dél-Afrikában azonban előfordulhat, hogy a gyerekek papucsba dugják a fogukat, a Fülöp-szigeteken pedig az ablakpárkányon hagyják a kihullott fogat, hogy a fogpatkány könnyen felkapja, és elszaladjon vele. Így kevesebb az esélye annak, hogy a patkány a szomszédba költözik.

 

A képen látható kislány éppen a kiesett fogát mutatja, amit aztán a fogpárnában rejt el. (A fotó forrása: Education Images/Universal Images Group/Getty Images)

 

 

Az infláció a fogakra is vonatkozik

A Chicago Tribune egyik 1908-as cikkében Lillian Brown szerző azt javasolta, hogy a szülők tegyenek öt centet a gyermekük párnája alá, hogy ezzel is ösztönözzék őket a tejfogak eltávolítására, amikor szükség van arra.

A Delta Dental nevű nagy biztosító 1998-ban országos közvélemény-kutatást végzett, hogy megtudja, a szülők fizetnek-e a gyereküknek, és ha igen, mennyit. Az eredmények azt mutatták, hogy a sok évvel korábbi 5 cent ára jelentősen felment, 1998-ban már 1,30 dollárt rejtett egy amerikai szülő a gyereke párnája alá. A kutatás nem maradt abba, azóta is nyomon követik, és a csúcs 2017-ben következett be, amikor a gyerek 4,50 dollárt talált a párnája alatt, míg 2019-ben az összeg lecsökkent 3,70 dollárra.

2021 júliusában a The Dentist webhely egy újabb kutatásról számolt be, amelyet a Stem Protect végzett az Egyesült Királyságban, és az Egyesült Államokban is, a Tooth Fairy, vagyis Fogtündér fizetésekkel kapcsolatban. A Stem Protect megerősítette, hogy az Egyesült Királyságban egy fog átlagos költsége 3,42 font volt. Ez a szám azt mutatta ki, hogy egyes helyeken a gyerekek 0,50 GBP-t, míg máshol 2,50 GBP-t kaptak foganként. Az Egyesült Államokban a középnyugati gyerekek 3,71 dollárt kaptak, míg az északkeletiek 4,35 dollárt.

 

Egy gyermek Fogtündértől kapott fizetése. (A fotó forrása: seahill /Flickr, CC BY-ND 2.0)

 

 

Mennyi pénzzel kell rendelkezni a Fogtündérnek?         

Ugyanebben a cikkben vizsgálták azt is, hogy a Fogtündérnek mennyi pénzzel kell rendelkeznie, ha minden egyes gyereknek fizet a fogáért. Végső soron, ha az Egyesült Királyságban minden gyermek csak egy fogat veszít évente, akkor a Fogtündérnek kell, hogy legyen 40,9 millió font vagyona, ami fedezi azt az összeget, amit a párnák alá rejt. De ha esetleg az összes gyerek elveszíti az összes tejfogát, akkor nem árt, ha van 818,1 millió fontja, mert nagyjából ennyibe kerülne neki, hogy mindenkit becsületesen kifizessen. Az Egyesült Államokban még magasabbak ezek a számok. Ha minden gyermek elvesztené egy fogát évente, a Fogtündérek által kifizetett pénz évi 283,1 millió dollár lenne! Ha minden gyerek csak a tejfogának a felét vesztené el, a Fogtündéreknek 2,8 milliárd dollárra lenne szükségük ahhoz, hogy lépést tudjanak tartani a pénz kifizetéssel, és ne verjék magukat adósságba. Vannak azonban olyan szülők, akik megbüntetik gyereküket, ha a foguk szuvas, hiszen az azt is jelenti, hogy a gyerek nem ápolta a fogait megfelelően. Ezért ők kevesebb pénzt fizetnek a kiesett szuvas fogakért. Kevesebb összeget talál a párnája alatt az a gyerek is, akinek a hálószobája rendetlen, ha a gyerek nem fekszik le időben, vagy ha nem eszik elegendő zöldséget.

 

Ez a kisfiú megmutatja hiányzó fogát. (A fotó forrása: danielkirsch / Pixabay)

 

 

Az egyik fogorvosnak igazolnia kellett, hogy nem ő a Fogtündér

Rosemary Wells, a Northwestern Egyetem fogorvosi professzora többet akart megtudni a Fogtündér történetéről. Ezért aztán rengeteg magazint olvasott el a témáról, ő maga is írt cikkeket, 2000 szülőt megkérdezett, és a válaszok alapján végezte el felmérését. Kutatása olyannyira jól sikerült, hogy még az Oprah Winfrey show-ba is meghívták, és Wells még egy múzeumot is nyitott a Fogtündérnek, ahol ő maga volt a szóvivő is. A Chicago Dental Society – amikor megkérdezték őket a Fogtündérrel kapcsolatban – azt mondta, hogy ők erről a témáról semmit nem tudnak, ha bennük is megfogalmazódik egy-két kérdés, akkor ők is Wells-hez fordulnak, aki már szakértője lett a Fogtündér történeteknek. Rosemary Wells neve annyira összefonódott a Fogtündérrel, hogy nem hitték el neki, hogy ő csak az egyik szóvivője, így a The Chicago Tribune-nak adott interjújában tisztáznia kellett, hogy valójában nem ő maga a Fogtündér.

 

A tejfogak elvesztése sok kultúrában fontos szertartás. Rosemary Wells két évtizedet töltött a Fogtündér-mítoszok kutatásával. (A fotó forrása: JOEY MCLEISTER/Star Tribune/Getty Images)

 

 

A Fogtündér elsősorban a gyermek kényelmének megóvása miatt kelt életre

Ha elkezdünk mi magunk is kutatni a témában, vagy átnézzük azokat a dokumentumokat, amik az évszázadok során fent maradtak, akkor megértjük, hogy szinte minden kultúra foglalkozik valamennyit a Fogtündér témájával. De vajon mi lehet ennek az oka? Wells és többen mások is azt gondolják, hogy a tejfog elvesztése a gyermek életében az első, ami nagy változást jelent. Elég ijesztő lehet egy kisgyerek számára, amikor kiesik egy foga. Tehát kellett valaki, aki átsegíti a gyereket ezen a változáson, így került képbe a Fogtündér. Cindy Dell Clark egy művében javasolta azt, hogy a gyerek a fogáért cserébe pénzt kapjon, hiszen így valamiféle felelősségre tesz szert. Dell Clark azt is felvetette – és ebben lehet igazság –, hogy a Fogtündér-mítosz nemcsak a kicsiknek, de a szülőknek is segít. Hiszen az a gyerek, aki hisz még egy kitalált valamiben, jelen esetben a Fogtündérben, az még nem nő fel egy ideig, és ez némi vigaszt nyújt a szülő számára.

 

Egy kislány mosolyogva mutogatja a fogait. (A fotó forrása: msittig / Flickr, CC BY 2.0)

 

 

Létezik egy Fogtündér weboldal

A Delta Dental egy weboldalt hozott létre, amely információkat tartalmaz a Fogtündérről, és ezek az információk úgy vannak írva, mintha maga a Fogtündér írta volna a szöveget. Rengeteg minden elérhető a Fogtündérrel kapcsolatban: levelezősablonok, bizonyítványok, tevékenységek. Vannak fent az oldalon olyan letölthető alkalmazások is, amelyek segítségével a szülők akár a tündért fényképekre is illeszthetik. Van arra is lehetőség, hogy akár hangposta üzeneteket kapjanak tőle.

 

                    

A Fogtündérnek saját múzeuma volt Illinoisban

Rosemary Wells egyszer Deerfieldben, Illinoisban otthonának egy részét Fogtündér Múzeummá alakította. A múzeum „több mint 100 Fogtündér babát, körülbelül 700 gyerekrajzot, könyveket, párnákat, festményeket, szobrokat és tejfogak tárolására tervezett dobozokat tartalmazott”. A helyi iskolák gyakran látogatták a múzeumot. Sajnos ezt a látványosságot Wells 2000 májusában bekövetkezett halála után bezárták.

 

 

A képen látható kislány a Fogtündér dobozai közül keresi a megfelelőt. (A fotó forrása: Jeffrey Greenberg/Universal Images Group a Getty Images-en keresztül)

 

 

Mit csinál a Fogtündér az összegyűjtött fogakkal?

Na, ez egy jó kérdés, és a Vox magazin meg is adta rá a választ. Legalábbis a saját válaszukat. Ők úgy hallották néhány szájról-szájra terjedő történetből, hogy a tündér kihullott fogakat használ zongorabillentyűkhöz, de az is előfordul, hogy újszülöttek szájába teszi. Mások szerint a tündérnek kellenek a fogak a tudományos kutatásaihoz. Ezen kívül a Delta Dental weboldalon a Fogtündér azt mondta: „Csak a legtisztább, legegészségesebb fogakat használom gyöngyház fehér palotám felépítéséhez.”

 

 

A szülők mennyi ideig igyekeznek életben tartani a mítoszt? 

Néhány szülő rendkívüli erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy minél hosszabb ideig életben tartsa a Fogtündér mítoszát. Az egyik hozzászóló szülő, Gina saját bevallása szerint hibát követett el, amikor a Fogtündért képviselve írt egy levelet a gyermekének a Fogtündér nevében, amikor elvitte a párna alól a fogát. A kislány annyira örült neki, hogy azóta minden kiesett fognál írnia kellett egy újabb levelet. Egy másik anyuka, Lydia papírpénz helyett aprópénzt használ. A lánya éppen akkor veszítette el a következő tejfogát, amikor nyaraltak. Itt pedig hiba csúszott a gépezetbe, mert a nőnek nem volt aprópénze. Risa azt a történetet mesélte el, hogy amikor fia foga kiesett, éppen Maine-ben nyaraltak, így kénytelen volt kitalálni egy történetet. Azt mondta a fiának, hogy ezen a környéken Fogtündér helyett Foghomár dolgozik, és a tündér elfelejtett szólni neki, hogy a környéken vannak, ezért a homár csak másnap este tudja őt meglátogatni. Így is történt. A homár valóban meglátogatta a kisfiút, egy cetlit és egy kis hínárt hagyva maga után.

 

Kézzel írott levél a Fogtündértől. (A fotó forrása: oliveonline / Flickr, CC BY-ND 2.0)

 

A legérdekesebb történet Lisa-tól származik, aki elfelejtette elvinni a fogat, és pénzt tenni a helyére. Ezért valamit ki kellett találni a lányának, hogy ne csalódjon. Azt mondta neki, hogy a Fogtündér nem teljesít valami jól a munkahelyén, ezért ő majd ír egy levelet a főnökének. Amikor aztán még többször előfordult az, hogy elfelejtette a kiesett fogat elvinni a párna alól és otthagyni némi pénzt, akkor a kislány csak ennyit mondott: „Anya, újra e-mail-t kell küldened a Fogtündér főnökének.”

 

 

Forrás:

thevintagenews.com

Felső kép: Egy kis patkány és egy gyerek a fogorvosnál. (A fotó forrása: H. Zell, CC BY 3.0 és Glenn Asakawa/The Denver Post / Getty Images)

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

....