Cipőre emlékezünk

Cipőre emlékezünk


Bódi László 1965. május 3-án született az akkor a Szovjetunió területéhez tartozó (ma UkrajnaUngváron. Egyéves koráig a családjával Kisgejőcön élt, majd 1966-ban családja átköltözött Kisvárdára, ahol ének-zene tagozatos általános iskolába, a Weiner Leó Zeneiskolába járt. Gyerekkorában zongorázni tanult, miközben az egyik helyi labdarúgócsapatnak is igazolt játékosa volt. Tizennégy éves korában kezdett dalszövegeket írni. Saját elmondása szerint a Beatles együttes Egy nehéz nap éjszakája című zenés filmjének hatására döntött a zenei pálya mellett.

 

A fotó forrása: Fauvirt / Wikipedia

 

Bessenyei György Gimnázium tanulójaként zenekart alapított Cipőfűző névvel, innen ragadt rá a Cipő becenév is. Az együttes Bódi apai nagybátyjának ötletére írt népdalszerű popszámokat játszott. Nyíregyházán rádiófelvételeket is készítettek. Zenekarával öt éven át működött, utána sorkatonai szolgálatot kellett teljesítenie, de kiskatonaként is többször állt színpadra. 1983-ban a sárvári diáknapokon verseivel és dalaival díjakat nyert. Ekkor ismerkedett meg Bródy Jánossal is. 18 évesen költözött Budapestre, ahol konzervatórium-előkészítőre járt. Ezzel egy időben a Közlekedés- és Postaügyi Minisztérium Vasúti Főosztályánál és a Magyar Postánál dolgozott, mint vasutas és újságkihordó. Az 1980-as évek végén postaforgalmi segédtisztként végzett. Szigeti Ferenccel alakítottak egy duót Krokodil néven. A rövid ideig működött formációnak egyetlen felvétele készült a rádióban Számolj el tízig címmel. Dalszövegeket is írt Szigeti együttese, a Känguru számára, ekkor ismerte meg a basszusgitáros Boros Csabát.

1990. február 23-án Tóth Zoltánnal, Boros Csabával, Bali Imrével és Szilágyi Lászlóval megalapította Republic együttest. Már nyáron felléptek a Beatrice koncertjein, mivel Nagy Feró megkedvelte a zenéjüket. 1990-ben megjelentették első nagylemezüket Indul a mandula!!! címmel. 1995-ben Cipő Rajcs Renáta és az együttes tagjainak közreműködésével stúdióalbumot adott ki A Cipő és a Lány – Amsterdam címmel. Több mint kétszáznegyven dalt szerzett a Republicnak (A 67-es útSzállj el, kismadárHa itt lennél velem stb.), de számos dalt írt más előadóknak is, így többek között Koncz Zsuzsának és Halász Juditnak, előbbinek írt legismertebb szerzeménye az Ég és föld között. 

2010. január 23-án, megalakulásának 30. évfordulóján, egy kisvárdai koncert erejéig összeállt a Cipőfűző együttes. Március 15-én a Republic tagjaként „az Együttes megalakulása 20. évfordulója alkalmából, méltán népszerű, nagy sikernek örvendő előadóművészi tevékenységük elismeréseként” Bódi László az együttes többi tagjával – Boros Csabával, Nagy László AttilávalPatai Tamással és Tóth Zoltánnal – a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjének polgári tagozatában részesült.

 

A fotó forrása: Fauvirt / Wikipedia


Bódi László éveken át krónikus szívritmuszavarban szenvedett, 2009-ben pedig megműtötték koszorúér-betegsége miatt, és lábon hordott ki egy szívinfarktust. Életének utolsó időszakában súlyos tüdőgyulladással kezelték, illetve eltörte a karját. 2013. február 15-én szívritmuszavara szívrohamhoz vezetett. Laikusok próbálták újraéleszteni, majd a mentők háromnegyed órán át küzdöttek az életéért, később egy budapesti kórházba szállították, ahol rögtön az intenzív osztályra került. Ott mélyaltatásba helyezték, amelyből – bár többször megpróbálták felébreszteni – már nem ébredt fel, így a majdnem 40 perces oxigénhiányos állapot következtében harmadfokú kómás állapotba került. Február 20-án gégemetszést hajtottak végre rajta, hogy szabadabbá tegyék a szervezetében az oxigénáramlást.

Az énekes állapota a következő hetekben változatlan volt. Február 23-án a Republik megtartotta 23. születésnapi baráti közönségtalálkozóját a budapesti Kossuth Klubban, ahol nem léptek fel, hanem a legközelebbi rajongók a zenekarral együtt szorítottak a gyógyulásáért. Az eseményen dr. Merkely Béla professzor, Cipő kezelőorvosa is megjelent, aki tájékoztatást adott az énekes állapotáról a jelenlévőknek. A találkozón számos magyarországi zenész jelen volt, hogy szolidaritásukat fejezzék ki a zenekarnak. Március 9–10-én kinyitotta a szemét, mozgott is, de az orvosok szerint ez csak amolyan epileptikus mozgás volt. Az orvosok ugyan még láttak elvi esélyt gyógyulására, Bódi László 2013. március 11-én hajnalban, Budapesten, életének negyvennyolcadik évében mégis elhunyt.

 

 

Forrás:

wikipedia

Felső kép: A Republic ünnepi koncertje 2008. március 15-én, készítette: Módis Ágnes Vadszederke

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

....