Dolgozó kutyák


A kutyák nem csak arra valók, hogy játsszanak. Sokan nagyon is fontos munkát végeznek. Vannak olyanok, akik polgármesteri címet tudhatnak magukénak, hiszen egy kutyára komoly és felelősségteljes munkát is rá lehet bízni. Van köztük olyan, aki a gyermekbántalmazás áldozataival foglalkozik, megnyugtatja őket, vigyáz rájuk. De van olyan is, aki kiszagolja a koronavírust. Vagy éppen kiment más kutyákat a sárból. Bebizonyítják, hogy nemcsak az ember barátai, de valódi hősök is.

Ismerjünk meg 10 kutyát, akinek nagyon fontos munkája van.

 

 

1. A kutya, aki kiszimatolja a koronavírust

 

A fotó forrása: JOEL SAGET / Getty Images

 

A Business Insider számolt be arról, hogy a rendőrkutyákat világszerte arra képezik ki, hogy kiszagolják a koronavírust, így azonnal észlelik a fertőzött embereket nyilvános helyeken. Hasonlóan tanítják őket, mint a bombák, a malária, vagy a rák kiszimatolására, COVID-19 baktériummal fertőznek meg egy szövetdarabot és azt kell megtalálnia.

 

 

2. A kutya, aki segít a gyermekbántalmazások áldozatainak

 

A fotó forrása: Colin McConnell/Toronto Star / Getty Images

 

A tárgyalótermi kutyák viszonylag új jelenségnek számítanak. A kaliforniai San Bernardino kerületi ügyészségben két fekete labrador is esküt tett a különleges áldozatok kutyás osztagának tagjaként – jelentette a PBS. Az a feladatuk, hogy "csökkentsék a félelmet, és segítsenek néhány sebezhetőbb áldozatnak, akik többnyire gyerekek, hogy a körülményekhez képest jól érezzék magukat a bíróság előtt". Jelenlétükkel támogatják a gyerekeket, akiknek egy egész tárgyalóterem előtt kell elmesélniük a történeteiket, miközben szüleik nem tudnak velük ülni.

A képen látható Molly is egy ilyen tárgyalótermi kutya, aki a tárgyalótermekben ül, hogy segítsen megnyugtatni a bántalmazás áldozatait.

 

 

3. A kutyák, akik segítettek a vak embernek lefutni a félmaratont

 

A képen Waffle kutyával. A fotó forrása: Craig Barritt/Getty Images / Guiding Eyes For The Blind

 

Thomas Paneknek volt egy nagy álma. Le akarta futni a félmaratont New York-ban. Ez többnyire sok gyakorlással bárki számára elérhető, de Thomas Panek vak volt. Az, hogy álmát mégis meg tudta valósítani, az 3 nagyszerű vakvezető kutyának volt köszönhető: Westley, Waffle, és Gus segítették a férfit abban, hogy ő legyen az első vak ember, aki lefutja a félmaratont.

A kutyák elképesztő munkát végeztek. Felváltva kísérték végig a férfit, még az sem tántorította el őket, hogy saját futócipőt kellett viselniük. A férfi így be tudta fejezni a versenyt, legnagyobb örömére Gus-szal, azzal a kutyával, aki már évek óta mellette van. "Ez egy kicsit megható számomra, mert Gus végig ott volt velem" - mondta Panek futótársáról.

 

 

4. A kutya, aki polgármester volt

 

A fotó forrása: Chelsea Lauren/WireImage / Getty Images

 

Cormorant falujában tudhatnak valamit, mert a képen látható Duke a minnesotai Cormorant polgármestere volt. Sajnos, 2019 februárjában meghalt, de előtte háromszor is megválasztották. Az alpolgármester, Steve Sorenson szerint az első bizalmat 2014-ben érdemelte ki, amikor egy földcsuszamlás miatt került a polgármesteri székbe. Beíratási kampányon keresztül nyert, és első megválasztása után még kétszer volt polgármester, amíg 13 évesen, 2018-ban nyugdíjba nem vonult. Sorenson szerint a Cormorant sokkal boldogabb hely volt Duke megválasztása után. "Felügyelte a kis falut" – mondta az alpolgármester az ABC-nek. – "Nem túl nagy falu, valószínűleg csak negyed mérföld hosszú, és Duke csak a helyi kocsmában lógott, de gondoskodott arról, hogy minden rendben legyen, és távol tartotta a csőcseléket, miközben felügyelte az egész munkát."

 

 

5. A másik kutya, aki szintén polgármester lett

 

A fotó forrása: Sam McManis/Sacramento Bee/TNS / Getty Images

 

Amikor Max, a kutya idős korában elhunyt, akkor egy másik kutyát választottak meg polgármesternek Kaliforniában, Idyllwild városában. Ő szintén a Max névre hallgat, így lett belőle Max II. Mindössze 2 hónaposan került egy ilyen felelősségteljes pozícióba, és életre szóló foglalkozást kapott. A golden retriever polgármesterként felbukkan a város főterén, valamint iskolákban, kórházakban és idősek otthonában. Max II a választóival való találkozókon is elérhető.

(Megjegyzés: Nekem tetszik az ötlet… Nem lehetne bevezetni Magyarországon is?)

 

 

6. A kutya, aki beteg embereket látogat

 

A fotó forrása: David McNew/Getty Images

 

Kirby csak egy a sok kutyus közül, aki részt vesz a torrance-i Emlékkórház terápiás kutyaasszisztens programjában.

A képen látható 88 éves Anna Britton felkereste a Halloween-kor birkának öltözött Kirbyt, a terápiás kutyát, aki éppen kórházi betegeket látogatott meg. Több száz terápiás kutyát képeztek ki ugyanis arra, hogy meglátogassák a kórházi betegeket, és vigaszt nyújtsanak számukra a legnehezebb időkben, ezek egyike pedig a Kirby nevű kutya. A Los Angeles-i Torrance Memorial PAT-programja 1990-ben indult. Komoly elvárásokhoz kötött, hogy egy kölyökkutya okleveles terápiás kutya lehessen a Torrance-ban. Engedelmességre szoktató órákat kell vennie, többszöri teszten kell átmennie, állatorvosi vizsgálatokra küldik el, eligazításon kell részt vennie és van egy teljes, 13 órás képzési és gyakorlati műszakja is.

 

 

7. A kutya, aki vak kutyatársának segített

 

A fotó forrása: charlieandmav / Instagram

 

Sajnos, a 11 éves Charlie szemeit zöldhályog miatt el kellett távolítani. Bár a Stipe család nehezen hozta meg ezt a döntést, de ez volt kedvencük egyetlen lehetősége a tartalmas életre. Viszont beszereztek egy új kiskutyát Charlie mellé, és úgy tűnik, Maverick, az új jövevény kiváló választásnak bizonyult. Az első perctől kezdve segítette Charlie-t a mindennapokban. Mondhatjuk úgy is, Charlie szeme lett. Segített neki megtalálni a játékait, sétálni ment vele, játszott Charlie-val, még az evésben is segítette. Kiderült hát, hogy a vakvezető kutyák nemcsak ember mellé kiválóak, de társaikat is remekül tudják támogatni. Sajnos, Charlie 2019-ben elhunyt, de Maverick bohóckodásait gazdija azóta is megosztja az Instagramon.

 

 

8. A kutya, aki kutyákon segít

 

A fotó forrása: Three Retrievers Pet Rescue / Facebook

 

Vannak kutyák, aki más kutyákon segítenek. A képen látható Tinó legelső küldetése során meg tudta menteni a szintén képen látható Puppyt, aki két napja ragadt a sárban.

A 11 éves Puppy éppen sétára indult a családjával, amikor egyszer csak eltűnt. Már 40 órája távol volt, nagyon aggódtak érte. Tinó, aki éppen akkor végezte el 16 hónapig tartó kiképzését elindult, hogy megkeresse. Ez volt a legelső mentőakciója. Pár óra múlva meg is találta Puppyt, kevesebb, mint egy mérföldre az otthonától. Órák óta a hideg sárban feküdt.

 

 

9. A kutya, aki megmentett 12 embert

 

A fotó forrása: Twitter/allizesalgado

 

Nem lehet pontosan tudni, mennyit, de Frida legalább 12 életet megmentett egy mexikóvárosi földrengés után. Közel 400 ember halt meg egy 7,1-es erősségű földrengés következtében 2017-ben Mexikó középső részén. A káosz idején sok elsősegélynyújtást biztosító volt készenlétben, akik mind a kutatásban, mind a mentésben részt vettek. Az egyik közülük a 8 éves Frida mentőkutya volt. Frida azzal segített, hogy a törmelékeket megszaglászta, és alattuk rekedt embereket talált. 12 életet mentett meg a katasztrófa után. Mexikó lakossága annyira hálás volt, hogy szobrot állítottak a tiszteletére.

 

 

10. A kutya, aki háborús sérülteken segít

 

A fotó forrása: Scott Olson/Getty Images

 

Háborús veteránok esetén nem ritka, hogy PTSD, vagyis Poszttraumás stressz szindróma alakul ki. Így járt Brad Schwarz is, aki a hadsereg veteránjaként komoly problémákat, rendellenességeket, szorongást szedett össze. Az egyik ilyen program, ami direkt a háborúban lelkileg, vagy testileg sérültek megsegítésére indult, a K9s for Warriors. Ez azok számára érhető el, akik szolgálati állatot szeretnének, mert egyedül nem tudnak megbirkózni a betegséggel, ami kialakult a szörnyűségek hatására. Az NBC szerint a veteránok egy háromhetes kiképzési időszakon mennek keresztül kutyáikkal, hogy megismerjék őket és a velük való legjobb együttműködést. A kutyák segítséget tudnak nyújtani a testi fogyatékkal élőknek, és arra vannak kiképezve, hogy személyes teret teremtsenek a tömegben szorongó veteránok számára. Justin Madore, az amerikai hadsereg nyugalmazott törzsőrmestere az NBC-nek elmondta, hogy szolgálati kutyája megérzi, ha rémálmai vannak, és bemászik mellé az ágyba. „A kutyák a részünkké válnak – tudják, ha valami nincs rendben” – mondta.

 

 

Forrás:

insider.com

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

....