Egy életmentő patkány története

Egy életmentő patkány története


Magawa öt évig szolgált Kambodzsában, 2021-ben ment nyugdíjba

 

Az APOPO non-profit jótékonysági szervezet 2022. januárjában jelentette be, hogy Magawa, az óriáspatkány 8 évesen meghalt.

Magawa azzal vált híressé, hogy több mint 100 taposóaknát és egyéb robbanóanyagokat fedezett fel, ezzel pedig megmentette több ezer kambodzsai ember életét. Az APOPO, a belgiumi székhelyű jótékonysági szervezet azzal a céllal tenyészti az óriáspatkányokat, hogy taposóaknákat találjanak és kiszimatolják a tuberkulózist. Állítólag Magawa volt mind közül a legsikeresebb HeroRAT (Hős patkány).

 

 

 

Magawát 2016-ban küldték Kambodzsába, miután átesett egy éves képzésen. Kis méretéből adódóan elég könnyű volt ahhoz, hogy átsétáljon az aknákon anélkül, hogy felrobbantsa őket, és mindössze 20 perc alatt képes volt átkutatni egy teniszpálya méretű mezőt – ez a feladat egy fémdetektorral rendelkező embernek egy-négy napig is eltart.

 

Az APOPO a weboldalán közzétett januári közleményben megosztotta:

„Magawa jó egészségnek örvendett, és a múlt hét nagy részét a megszokott lelkesedéssel töltötte, de a hétvége felé lassítani kezdett, többet szunyókált, és kevesebb érdeklődést mutatott az étel iránt az elmúlt napokban.”

 

 

 

2020-ban a brit PDSA jótékonysági szervezet kihirdette, hogy Magawa kapja meg a legfontosabb polgári kitüntetés aranyérmét. A közel háromkilós patkányt apró aranyéremmel ajándékozták meg, és elismerték „életmentő bátorságáért és odaadásáért”. Ezzel ő lett az első patkány, aki ilyen díjban részesült. Akkoriban az APOPO vezérigazgatója, Christophe Cox azt mondta a sajtónak, hogy az érem átvétele valóban nagy megtiszteltetés számukra, így a kambodzsai emberek és az egész világon szenvedő emberek számára is az. A lassulás jeleit mutatva Magawa 2021. júniusában visszavonult. Helyét HeroRAT Ronin vette át.

 

Kambodzsa arról ismert, hogy a több évtizedes polgárháború miatt az egész világon itt található a legtöbb akna. Becslések szerint még mindig több mint hatmillió olyan robbanóanyag van, amelyet még nem semmisítettek meg, és mostanáig több mint 40 000 ember végtagját kellett amputálni a felrobbant aknák miatt.

 

 

Forrás:

thevintagenews.com

Fotók: PDSA

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

....