Elképesztő jósok az állatvilágból

Elképesztő jósok az állatvilágból


Úgy tűnik, manapság érdemes az állatokhoz fordulni segítségért, ha valamit előre tudni szeretnénk. A sporteredmények előrejelzésétől kezdve annak eldöntéséig, hogy ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke, minden eseményhez tartozik egy aranyos – és nem is annyira aranyos – lény.

 

Állati jósok az elmúlt évekből, akik vagy a halált érzik meg, vagy a tavasz eljövetelének hírnökei. Íme, néhány különleges állat különleges képességekkel…

 

Oscar, a macska – „A halál hírnöke”

 

Oscar a Steere House Ápolási és Rehabilitációs Központ egyik szobájában, Providence, RI

Fotó: Dina Rudick / The Boston Globe via Getty Images

 

Úgy tűnik, a macskák nemcsak a YouTube csatornájára alkalmasak, vagy hogy megtanulják, mire való a macskaalom, esetleg, hogy hízelegjenek, ha szükségük van valamire. Kiderült, hogy a Halál hírnökeiként is elég hatékonyak.

Oscar, a macska a Rhode Island-i Steere House idősek otthonában, a harmadik emeleten él. Édes és pihés külseje ellenére meglehetősen nyugtalanító a jelenléte. „Amikor Oscar egy beteg mellé heveredik, valószínűleg a beteg az utolsó óráit éli" – írja a New York Post.

A különleges képességű macska 2005 óta él az otthonban, ahol főleg Alzheimer-kórban és időskori demenciában szenvedő pácienseket gondoznak. Beköltözése után néhány évvel a The Guardian számolt be arról, hogy Oscar több mint 100 ember halálát jósolta meg. Ez azért elég morbid, nem?  „Nem követ el túl sok hibát” – mondta Dr. David M. Dosa, aki a mai napig tanulmányozza Oscart. Nem tudni, honnan ered Oscar különleges képessége, a kutatások szerint az elhalt sejtek által kibocsátott kémiai nyomokat érzékeli kifinomult szaglásával.

A jóslást úgy végzi, hogy lefekszik a beteg mellé az ágyra, vele marad egészen az utolsó leheletéig, majd amikor bekövetkezik a halál, elmegy.

Az ápolók komolyan veszik a macskát és ha meglátják, hogy leheveredett valaki mellé, azonnal értesítik a családtagokat, hogy lehetőségük legyen elbúcsúzni tőle. A betegek és családtagjaik láthatóan nem bánják a rossz előrejelzést és ennek ellenére is szeretik Oscart. „A harmadikon senki nem hal meg addig, amíg Oscar nem látogatta meg, és marad ott egy kis ideig” – mondta Dr. David M Dosa.

 

Polly papagáj – „A tőzsde szakértő”   

 

Stockfotó a papagájról

Forrás: B. Von Hoffmann / ClassicStock / Getty Images

 

Problémáid vannak a pénzügyi piacok előrejelzésével? Úgy gondolod, hogy egy papagáj segíthet ebben? Nem? Rendben, nem probléma. Csupán annyi, hogy lemaradsz azokhoz képest, akik hittek a papagájnak. Olvass tovább, talán meggondolod magad.

A Dél-Koreából származó Polly remek tőzsdeügynök, aki néhány évvel ezelőtt egy tőzsdézési versenyen harmadik lett. Nyolc profi pénzügyi szakembert utasított maga mögé, holott Polly-nak sem gazdasági, sem pénzügyi végzettsége sincs. Hogy mely részvényt érdemes megvenni, azt mindig úgy döntötte el, hogy csőrével rákoppintott – csak úgy, vaktában.  A Post azt írja, hogy a madár jóslata, befektetése „13,7%-os hasznot mutatott”, ami egyáltalán nem rossz egy kezdőtől. Tíz emberi befektetőből nyolcat kicselezett a bosszantó papagáj, s ez a bronzéremre elég is volt.

 

Punxsutawney Phil – „Az időjárás-előrejelző”      

 

A Punxsutawney Groundhog Club belső körének tagjai, Jason Gursky és a hivatalos felügyelő, AJ Dereume, valamint Punxsutawney Phil, az időjárás-előrejelző mormota

Fotó: Jeff Swensen / Getty Images

 

Amíg Magyarországon a medve jósolja meg, hogy mikor jön a tavasz, addig a Pennsylvania állambeli Punxsutawney városában Phil, az amerikai mormota.

A babona úgy tartja, ha egy téli álmot alvó állat Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, vagyis február 2-án meglátja az árnyékát, a tél további 6 hétig tart. Ha nem látja meg, akkor hamar jön a tavasz.

A The Punxsutawney Groundhog Club honlapja 1886-ra datálja Phil első megjelenését, aki 1886. óta több mint 100 hosszú telet jósolt és kb. 21 alkalommal korai tavaszt. Phil-nek az idei volt a 136. időjárás-előrejelzése. A klub a Groundhog Day eredetét Németországba vezeti vissza, ahol az ünneplők egy sündisznót helyeztek a gyertyaszentelő ünnepségük közepébe.

Azt, hogy hosszú telet, vagy korai tavaszt jósol Phil, a ceremóniamester olvassa fel. A mormotanapot hatalmas tömeg előtt tartják minden évben pirkadatkor a Gobbler’s Knob nevű dombocskán, ami Pittsburgh-től 105 kilométerre található.

Phil szerepelt egyébként az Idétlen időkig című filmben is. Ez volt az a film, amely ismertté tette a mormota-ceremóniát az egész világon.

 

ChrisChris, a mókus – „Az amerikai elnök-jós”

 

Egy mókus a Lafayette Parkban, szemben a Fehér Házzal

Fotó: PAUL J. RICHARDS/AFP / Getty Images

 

Donald Trump volt elnök váratlan segítséget kapott újraválasztási kampánya során. Ez a segítség Dél-Karolina fái közül érkezett, és egy szerény mókus alakját öltötte magára.

Mostanra már tudjuk, hogy ChrisChris jóslata nem vált be, hiszen a mókus rosszul jósolta meg az amerikai elnökválasztás eredményét, de nyilván ezt az apró „hibát” elnézhetjük neki.

ChrisChris tavaly év végén 7 diót fogyasztott el egy Donald Trump nevével ellátott tálból, míg csak 3-at a Joe Biden névvel ellátott tálból.

Bár jóslata nem vált be, mégis igazuk volt azoknak, akik hittek benne. Miért is? ChrisChris apja egy Gnocchi nevű mókus volt és ő bizony tudta, hogyan kell elnöki választást jósolni. Három korábbi elnök győzelmét is megjósolta az erdei kis lény, így esélyes hogy a következő elnökválasztásnál ChrisChris döntése is eredményesebb lesz.

 

Fiona, a víziló – „A Super Bowl kupa jósa”              

 

Fiona döntött

Fotó: The Cincinnati Zoo & Botanical Garden / YouTube

 

A Cincinnati Állatkert kedvenc vízilova Fiona, akitől azt kérték: döntse el, ki nyeri a Super Bowl-t, a Kansas City Chiefs vagy a San Francisco 49ers. A Huffington Post beszámolója szerint az ötlet az volt, hogy Fiona bármelyik csapat logóját megérintheti az orrával, és akit megérint, az lesz a győztes.

A kérdés egyáltalán nem volt könnyű, hiszen mindkét csapat rendkívül jó idényt futott, a technika és a játéktudás a Chiefs-nél volt jobb, míg a szervezettség a 49ers-nél.

Fiona azonban döntött. Kiválasztotta, vagyis egészen pontosan lehányta a szerinte esélyesebb csapatot: a Kansas City Chiefs-et. Bár a jóslás kivitelezése kissé furcsa volt, ez végül a Chiefs győzelméhez vezetett.

 

 

Forrás:

thevintagenews.com

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

....