Embermentő vadállatok

Embermentő vadállatok


Valószínűleg mindannyian hallottunk már olyan elképesztő történetekről, amikor a háziállatok különféle módon mentik meg gazdáikat, például riasztják őket, ha tüzet észlelnek, vagy akár betegséget is megérezhetnek. De lehet érvelni azzal az ilyen esetekben, hogy egy háziállat rá van hangolódva a gazdijára, hiszen vele, körülötte él. Vajon egy vadállat is képes megmenteni az embert? És még ha lehetséges is, akkor vesződne-e egyáltalán ezzel?

Kiderült, hogy a válasz IGEN. Az alábbi inspiráló történetek bizonyítékul szolgálnak arra, hogy bizony vannak olyan vadon élő állatok, akik emberek érdekében kockáztatták saját életüket és biztonságukat.

 

1. Az oroszlánok megmentenek egy kislányt az emberrablóktól

2005-ben egy 12 éves kenyai lány éppen az iskolából tartott hazafelé, amikor elrabolta négy férfi. Ez sajnos egy túlságosan is elterjedt történet, amely tragédiával végződhetett volna, ha nem lépnek közbe az oroszlánok.

Egy hét múlva az emberrablókat rendőrök üldözték, amikor három oroszlán találkozott a csoporttal és a gyerekrablók nyomába eredtek. Az oroszlánok addig maradtak a lánnyal anélkül, hogy kárt okoztak volna benne, amíg a rendőrség meg nem érkezett.

"Őrségben álltak, amíg meg nem találtuk, aztán csak otthagyták, mint egy ajándékot, és visszamentek az erdőbe" – mondta az egyik rendőr.

A rendőrség azt állítja, hogy a lányt "sokkos állapotban és rémülten" találták meg. A hatalmas vadállatok gyorsan szétszéledtek, amikor a tisztek megérkeztek. A kislány az emberrablóknál megsérült ugyan, mivel ők megverték, de az oroszlánok nem tették rá a mancsukat.

Néhány oroszlánszakértő és szkeptikus azonban kétségeit fejezte ki a történet hitelességével kapcsolatban. Szerintük lehetséges, hogy az oroszlánok maguk akarták megenni a lányt, de a lány sírása miatt – ami hasonlított egy oroszlánykölyök hangjára –, ez végül nem következett be. Akárhogy is történt, az oroszlánok hősként viselkedtek.

 

 

Az oroszlánok elijesztették az emberrablókat; Fotó: iStock/Getty Images

 

2. Gorilla mama egy 3 éves kisfiút mentett meg

A chicagói Brookfield állatkertben vonzza a látogatókat a bébi gorilla, akit anyukája is szívesen mutogat. Az ajtóhoz vitte a kicsit, hogy az emberek lássák. A gorilláknak az állatkertekben mindig hatalmas területet hagynak, hogy ne kerüljenek könnyen kapcsolatba az emberrel, mert veszélyes lehet. Emiatt különösen hihetetlen az alábbi történet.

Amikor egy 3 éves kisfiú véletlenül beesett az illinoisi Brookfield Állatkert gorillaházába, a szemtanúk és az állatok gondozói már a legrosszabbra számítottak. Az óriás gorillák ugyanis könnyen megölnek egy felnőtt erős férfit –, így jobb, ha el sem képzeljük azt, hogy mit tennének egy kisgyerekkel.

De szerencsére a történet jól végződött. Miután a kisfiú beesett a gorillák közé, az anyai ösztön felébredt a nőstény gorillában. A 7 éves Binti csecsemőjével a hátán odaszaladt a fiúhoz, és felvette. Aztán óvatosan odavitte az ajtóhoz, ahonnan a mentősereg már át tudta venni.

 

 

Ez az anyaállat pontosan tudta, mit kell tennie, ha egy gyermek veszélyben van;

Fotó: Scott Olson/Getty Images

 

3. A disznó a gazdáját mentette meg a szívrohamtól

Ha valakinek kutyája van, akkor szinte biztos, hogy súlyos orvosi probléma esetén az eb segíteni fog. De mi a helyzet egy disznóval?

LuLu születésnapi ajándék volt egy nő számára, de ő nem akarta. Viszont a hölgy édesanyja megsajnálta a disznót, és befogadta. Valószínűleg ezt élete legjobb döntésének tartja azóta. Mert amikor JoAnn tulajdonos otthon szívrohamot kapott, a disznó segítségért szaladt, bár még soha nem volt a bekerített udvaron kívül.

Miután a kapu reteszét valahogy kinyitotta, LuLu száguldozott a forgalomban, és lefeküdt az út közepén, így jelezve az embereknek, hogy álljanak meg. Amikor mindenki figyelmen kívül hagyta, LuLu folyton visszament a házba, hogy ellenőrizze JoAnn-t (míg a családi kutya csak állt, és haszontalanul ugatott). Végül egy férfi megállt, és követte a bátor disznót haza, hogy megnézze, mi a helyzet. A kiérkező mentő megállapította, hogy JoAnn szívrohamot kapott, és azonnal segítségre szorul.

S mit kapott a disznó a nő megmentéséért? Zselés fánkot. Csak csendesen jegyzem meg: reméljük, disznóvágáskor nem feledkezett meg a hölgy a hőstettről.

 

 

A disznó az egyik legokosabb állat; Fotó: Axel Heimken/AFP/Getty Images


4. A bálna megmenti a könnyűbúvárt a cápától

Nan Hauser tengerbiológust rendkívül meglepte amikor látta, hogy egy púposhátú bálna lebukkan merülés közben, mivel nem ez egy bálna megszokott viselkedése. – "28 évet töltöttem víz alatt bálnákkal, és még soha nem találkoztam olyan bálnával, aki a fejére, hasára, vagy a hátára tett, vagy ami a legszokatlanabb volt, megpróbált a hatalmas uszonya alá szorítani" – mondta később a nő az újságíróknak.

A bálna érintése gyengéd volt.

Amikor Hauser körülnézett, észrevette, hogy egy 15 méteres tigriscápa leselkedik a távolban. A bálna azzal, hogy a nőt az uszonya alá húzta, megmentette az életét, és mindezt minden ok nélkül tette.

A tudósok úgy vélik, hogy a bálna megvédi borjait a ragadozóktól, s valószínűleg ebből az ösztönből cselekedett a nő esetében is, hiszen megmentette az életét.

A nő a bálnát figyelte –, ezért nem vette észre a cápát –, miközben munkatársai felvételt készítettek az esetről. Hauser sosem tapasztalt még ekkora közvetlenséget egyetlen bálna részéről sem. "Az elmúlt 28 évet bálnák védelmével töltöttem" – mondta a biológusnő –, "és abban a pillanatban nem is jöttem rá, hogy ők védtek engem!"

 

A tudósok előtte sosem tapasztalták, hogy egy púposhátú bálna

megvédi az embert; Fotó: National Geographic


5. A ló megmentette gazdáját a tehéntámadástól

Különös, de igaz: A tehenek évente négyszer annyi embert ölnek meg, mint a cápák.

Ezért nem nagy meglepetés, hogy Fiona Boyd skót gazdára hirtelen rátámadt egy anyatehén, aki azt hitte, hogy bántja a borját (amikor valójában csak segíteni próbált). A tehén csapkodott, vállon rúgta, majd rátaposott Boydra, és valószínűleg addig folytatta volna a durva viselkedést, amíg a gazdája meg nem hal. Szerencsére azonban Boyd lova, Kerry közbeavatkozott, és megrúgta a támadó tehenet, így Boydnak elegendő ideje maradt biztonságban elmenekülni.

– "Kétségtelen, hogy Kerry mentett meg. Ha nem ugyanazon a legelőn legelt volna, akkor meghaltam volna. Kerry fantasztikus volt. Megmentette az életemet" – mondta Boyd az újságíróknak.

 

 

A biztos haláltól mentette meg gazdáját a ló;

Fotó: HaizhanZheng/iStock/Getty Images


6. Cukorbeteg férfit mentett meg a nyúl

A nyulakról nem szólnak olyan történetek, hogy ők lennének a legokosabb állatok, ezért a most következő eset még meglepőbb. Simon Steggall, az Egyesült Királyságban él és cukorbeteg, ennek következtében egyetlen pillanat alatt kómába esett és ezzel könnyen véget is érhetett volna földi küldetése, ha nincsen egy kedvtelésből tartott nyúl a háznál.

Az állat megérezte, hogy valami nincs rendben, és a gazdája mellkasára ugrott, majd dühösen ütni kezdte és megnyalta az arcát. A furcsa viselkedés felkeltette a férfi feleségének figyelmét, aki azt hitte, hogy férje elaludt a tévét nézve. A nő felhívta a mentőket, és a férfi életét sikerült megmenteni.

 

 

A nyúl érezte, hogy valami baj van; Fotó: artemisphoto/iStock/Getty Images

 

7. A delfinek megmentik az életmentőket egy nagy fehér cápától

Sok ember szereti a delfineket, és ez nem véletlen: a tündéri állatok olyanok, mintha mindig mosolyognának. Rob Howes éppen három másik vízimentővel úszott – köztük volt 15 éves lánya is – amikor Új-Zéland partjainál egy delfinraj formált kört köréjük. A delfinek szorosan egymás mellett csapkodni kezdték a vizet. Az életmentők nem értették a szituációt, amíg Howes észre nem vett egy hatalmas fehér cápát. – "Egy forma jött felém és körülöttem járt. Ösztönösen tudtam, hogy mi ez" – mondta később.

A delfinlánc viszont elég volt ahhoz, hogy távol tartsa a cápát, amíg egy mentőcsónak megérkezett. A delfinek közel maradtak egészen addig, amíg a csoport biztonságosan vissza nem ért a partra.

 

 

Addig tartották távol a cápát, amíg a mentőcsónak oda nem ért;

Fotó: Corinna Halloran/Team SCA/Volvo Ocean Race via Getty Images

 

 

Forrás:

cheatsheet.com

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

....