Gazdagságból a nyomorba

Gazdagságból a nyomorba


A Pán Péter gyermekszínészének szomorú története

Bobby Driscoll nevét valószínűleg nem sokan ismerik manapság, de a hangja egész biztos megmaradt mindenki emlékezetében, aki eredeti nyelven látta Disney Pán Péter című rajzfilmjét. Bobby volt a hangja Pán Péternek, és ez is volt az utolsó szerepe a társaságnál. Karrierje jó példa arra, hogy milyen nehéz is a szórakoztatóipar, különösen gyermekek számára, és mi történik akkor, ha Hollywood-nak nem elég jó a kinézeted.

                       

Tehetség születik

Bobby Driscoll 1937. március 3-án látta meg a napvilágot Cowar Rapids-ban, Iowában. Cletus, szigetelőanyag-értékesítő és Isabelle, az egykori tanárnő egyetlen gyermekeként jött a világra. Apja, Cletus orvosa egészségügyi problémákat talált a férfinél, amelyet a munkája okozhatott, ezért azt tanácsolta neki, hogy költözzön Kaliforniába, így a család elhagyta Iowá-t.               

Driscoll-t a helyi fodrászatban fedezte fel a borbély, amikor a haját vágta. Azt mondta neki, hogy filmekben kellene szerepelnie, és ebben tud segíteni, mivel az ő fia is részt vett forgatásokon, és talán az ő ügynöke a szárnyai alá vehetné a kis Bobby-t is. Az ügynök elvállalta a gyermek képviseletét.

 

Bobby Driscoll, 1944. Fotó: 20th Century Fox / Wikimedia Commons

 

Nem sokkal később Bobby meg is kapta első szerepét az 1943-as Lost Angel című filmben. Bár csak két percig volt a képernyőn, ez elégnek bizonyult arra, hogy más rendezők is felfedezzék, így többek között szerepet kapott az 1944-es második világháborús drámában, a Fighting Sullivans-ban, ahol Al Sullivan szerepét osztották rá.

 

Disney siker és Pán Péter

Driscoll az 1946-os Rémusz bácsi meséi című filmmel ki tudott törni az ismeretlenség homályából és a legnagyobbak közé került. Ez a történet egy olyan fiúról szól, aki meglátogatja nagyapja ültetvényét. Bár manapság a rabszolgaság ábrázolása és a sértő sztereotípiák miatt negatívan ítélnék meg ezt a filmet, de akkor a 40-es években a fiú óriási népszerűségre tett szert. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy nem sokkal a film bemutatója után ő lett az első olyan férfi színész, akivel a Disney szerződést kötött. Bobby Driscoll összesen négy filmet készített a Disney-vel, ezek pedig a következők: Rémusz bácsi meséi (Song of the South), A kincses sziget (Treasure Island), So Dear to My Heart, és a Pán Péter (Peter Pan).

 

Pán Péter, 1953. Fotó: joaohenriquecaraballo / MovieStillsDB

 

A So Dear to My Heart és az RKO Pictures My Window című filmben játszott szerepeiért Driscoll Juvenile Academy Award díjat kapott. Hírneve egyre nőtt, ráadásul Hollywood akkori legnagyobbjai mellett dolgozhatott, köztük Roy Rogers, Joan Fontaine, és Charles Boyer. Valójában annyira népszerű volt, hogy csillagot is kapott a hollywood-i Hírességek sétányán.

 

Van élet a Disney után?

1953-ban a Disney váratlanul felbontotta Driscoll szerződését, a megbeszéltnél három évvel korábban. Bár ennek okai máig ismeretlenek, többen úgy vélték, hogy a fiú előnytelen külseje volt az ok. Amikor felfedezték, kerek orcája és szeplői voltak, és 1953-ra a Disney egy pattanásos és rendkívül vékony tinédzsert kapott.

A szülei ezért úgy döntöttek, beíratják a West Los Angeles-i Középiskolába, ahol folyton bántalmazták, hiszen osztálytársai emlékeztek még korábbi hollywood-i karrierjére. Ezért Bobby, hogy megtalálja a saját útját, elköltözött és színészetet tanult. Ingázott Kalifornia és New York között. De sajnos nem jöttek be a számításai, ezért abbahagyta az iskolát.

 

Driscoll és Walt Disney, 1953. Fotó: MoviePics1001 / MovieStillsDB

 

Habár a filmes karrierje úgy tűnt, hogy véget ért, Driscoll-t felvették állandó munkára a televízióba, és olyan műsorokban dolgozhatott, mint a Dragnet és a Rawhide. Sajnos azonban nem tudta megismételni fiatal éveinek sikerét, és színészi karrierje 1960-ban véget ért. Ekkortájt ismerkedett meg a 19 éves Marilyn Jean Rush-szal, akit elvett feleségül, és három gyermekük született.

 

Börtön, drogok és Andy Warhol

Amikor elhagyta Hollywood-ot, Driscoll elhagyatottnak érezte magát, és ebből az érzésből sosem tért magához. Feleségével, Marilynnel a kapcsolata viharos volt, kétszer váltak el, és házasodtak újra. Bobby rossz társaságba keveredett, és rövidesen heroin függő lett.

Ekkor még előfordult, hogy próbálkozott a művészi életbe visszatérni, ám egyre erősebb kábítószer függősége egy másik utat nyitott meg előtte: a bűnözés útját. Számos alkalommal tartóztatták le bántalmazás, kábítószer-birtoklás, betörés és csalás vádjával, majd 1961-ben elítélték és kénytelen volt egy drog rehabilitáción részt venni a Chino férfi börtönben.

 

 

Bobby Driscoll, 1950. Fotó: Michael Ochs Archives / Getty Images

 

1965-ben Driscoll abban a reményben költözött New Yorkba, hogy beindítja Broadway karrierjét. Azonban – mint annyiszor az utóbbi években – most sem volt sikeres az elhatározása. Összebarátkozott viszont a homoszexualitását nyíltan vállaló Andy Warhol képzőművésszel.

 

Ismeretlen halott férfi

1968 márciusában két gyermek játszott egy elhagyatott bérházban New Yorkban, Greenwich Village-ben, és egy halott férfi testére bukkantak. A férfi egy kiságyban feküdt, sörösüvegekkel és vallási füzetekkel. Bár próbálták azonosítani, nem sikerült.

A vizsgálat kiderítette, hogy a férfi szívelégtelenségben halt meg, amelyet előrehaladott atherosclerosis okozott, ami pedig a tartós kábítószer-használat eredménye. Mivel a személyazonosságára nem derült fény, egy jelöletlen szegényeknek készült sírban helyezték örök nyugalomra a bronxi Hart-szigeten.

 

Rémusz bácsi meséi, 1946. Fotó: Sicoe_Vlad / MovieStillsDB

 

Miután nem hallott fia felől, Driscoll édesanyja a Disneyhez fordult segítségért, és szórólapokat tettek be a New York-i újságokba. Eltartott egy ideig, amíg a szegénysírba eltemetett ismeretlen férfit Bobby Driscoll-ként azonosították. Ebben ujjlenyomat-egyezés segített, másfél évvel Bobby halála után.

A nyilvánosság azonban csak néhány évvel később értesült arról, hogy az egykori gyerekszínész meghalt. Halála hírére csak a Rémusz bácsi meséi 1972-es újbóli megjelenésekor derült fény. Annak ellenére, hogy azonosították, maradványait soha nem találták meg a Hart-szigeten, mivel az 1961 és 1977 július közötti temetkezési feljegyzések tűzben megsemmisültek.

 

 

Forrás:

thevintagenews.com

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

....