Ha egy üzlet beindul…

Ha egy üzlet beindul…


Régi McDonald’s fényképek, amelyek nosztalgikus hangulatba hoznak...

 

A McDonald's az amerikai történelem kiemelkedően fontos része. Az első étterem 1955-ben nyílt meg, és 66 év alatt világszerte gyorséttermi hálózattá növekedett. Éttermei az évtizedek során sokat változtak, amint azt az alábbi vintage fotók is mutatják. Készülj fel egy igazi kis nosztalgiára.

 

Egy ikonikus étterem születik

McDonald's Dick és Mac McDonald testvérpár ötlete volt, habár ők nem gondolkoztak nagyban. Kaliforniában egy egyszerű kis burgerbódét üzemeltettek, amikor Ray Kroc amerikai üzletember meglátogatta őket. Lenyűgözte őt az ételek minősége, és hogy mennyi embert szolgálnak ki rövid idő alatt. Felvetette nekik a vállalkozásuk országos kiterjesztésének ötletét, ami az első McDonald's étterem megnyitásához vezetett az illinoisi Des Plaines városában 1955. április 15-én.


 

Az első McDonald's étterem 1955-ben nyílt meg Illinoisban. (A kép forrása: Tim Boyle / Getty Images)

 

 

McDonald’s étterem, 1956. (A kép forrása: Hulton Archive / Getty Images)

 

A Des Plaines egység robbantott: a megnyitás napján több száz dollár bevételt hozott. Kroc éttermek sorát nyitotta meg. Az viszont problémát jelentett, hogy a McDonald testvérek elégedettek voltak a meglévő bevétellel, és nem érezték szükségét az éttermi láncolat terjeszkedésének.

1958-ra a cég eladta a 100 milliomodik hamburgerét, Kroc viszont csalódott volt. A McDonald testvérek beérték a kevesebbel is, és csak kisszámú éttermet szerettek volna üzemeltetni. Egyre gyakrabban jöttek ki a felek közti ellentétek, ezért Kroc 1961-ben 2 700 000 dollárért, és 1,9 %-os éves jogdíjért megvásárolta tőlük a vállalkozást.

 

 

Ray Kroc, a kép forrása: commons.wikimedia.org

 

Kroc fenntartotta és továbbfejlesztette a hamburgerek készítésére a McDonald fivérek által 1948-ban bevezetett gyorskiszolgáló megoldást. Szabványosította a műveleteket, így biztosította, hogy minden burger az összes étteremben ugyanolyan ízű legyen. Szigorú szabályokat vezetett be a franchise tagoknak: hogyan kell az ételt elkészíteni, mekkorák az adagok méretei, mennyi az elkészítési idő, valamint a csomagolást is egységesítette. 1965-re mintegy 700 étterem működött szerte az Egyesült Államokban. Jelenleg a becslések szerint 39 198 McDonald's étterem működik világszerte, ez a szám évről évre folyamatosan növekszik.

 

Ronald McDonald majdnem cowboy lett                        

Noha nehéz Ronald McDonaldot másként elképzelni, mint bohócot, eredetileg nem annak szánták. A McDonald's éttermek munkatársai sokat töprengtek azon, hogy cowboy-t kellene csinálni belőle, mert a tévében rendkívül népszerűek voltak a westernfilmek, de aztán végül megszületett a döntés: Ronald McDonald bohóc lett.

 

 

Ronald McDonald léggömb a Macy’s Hálaadási ünnepségén, 1986. (A kép forrása: Joe Sohm / Getty Images)

 

 

A Motörhead zenekar tagjai Ronald McDonald társaságában, 1983. (A kép forrása: Paul Natkin / Getty Images)

 

Willard Scott volt az első, aki az étterem kabalájának jelmezét magára öltötte egy washingtoni piacon. Scott azonban már az első nemzeti hirdetések megjelenése előtt abbahagyta ezt a munkát, mivel a cég úgy ítélte meg, hogy túl nehéz eljátszani a „rendkívül aktív” Ronald szerepét.

 

Emberek milliói dolgoznak a cégnél                                            

Sok fiatal a McDonald’s-nál kezdte karrierjét. A legtöbben emlékeznek arra, hogy műszak után hazamentek, sült krumpli-szaggal, és megfogadták, hogy soha többé nem esznek Big Macet. Attól függően, hogy melyik évtizedben dolgozott a fiatal pályakezdő, vagy fehér egyenruhát viselt kalappal, vagy ha olyan szerencsés volt, hogy később született, akkor a modernebb kék inget és baseballsapkát kellett viselnie.

 

 

Jelentkezési lap a McDonald’s-nál, 1988. (A kép forrása: Duane Howell / Getty Images)

                                                                                                                         

 

McDonald’s étterem Washington, D.C., 1979. (A kép forrása: PhotoQuest / Getty Images)

 

A McDonald’s-ban dolgozni nem könnyű feladat. A becslések szerint naponta körülbelül 68 millió ember eszik ott, ami azt jelenti, hogy az éttermek nyüzsögnek a vendégektől. Ennyi az Egyesült Királyság teljes lakossága!

 

A Chicken McNuggets is népszerű

A Chicken McNuggets 1979 óta van a McDonald’s éttermek étlapján. René Arend készítette először, és 1981 óta az Egyesült Államok étlapjain is szerepel. Viszont 1983-ig hiánycikk volt ez a termék, ezért más országokban nem volt elérhető.

 

 

A McDonald’s Chicken McNuggets piacra dobása, 1986. (A kép forrása: Fairfax Media Archives / Getty Images)

 

 

Kevesebb zsír, kevesebb kalória, 2003. (A kép forrása: Chris Hondros / Getty Images)

 

A McDonald's éttermek a Nuggetseket négy formában készítik: harang, labda, csokornyakkendő és csizma. Bár feltételezhető, hogy ez esztétikai célokat szolgál, az ok valójában praktikusabb. A különböző méretek egyenletes főzési időt biztosítanak az élelmiszerbiztonság érdekében.

 

A politikusok kedvence             

A politikusok sokat kampányolnak, főleg választások idején, és úgy intézik, hogy megállhassanak a McDonald’s éttermeknél. Így a drága és sok időt igénybe vevő éttermek helyett a gyorsabb kiszolgálást választják.

 

 

Pat Buchanan és a felesége a McDonald’s-ban eszik, 1996. (A kép forrása: Chris Wilkins / Getty Images)

 

 

Nancy Reagan megáll a McDonald's-nál, 1984-ben. (A fotó forrása: Bettmann / Getty Images)

 

Az egyik legemlékezetesebb pillanat 1984-ben volt, amikor az akkori First Lady, Nancy Reagan országos körútja során megállt egy atlantai McDonald's-nál. Azért utazott el több helyre is, hogy felhívja a figyelmet a kábítószerrel való visszaélésre. Így nem szívesen válaszolt az újságíróknak a férje politikájával kapcsolatban feltett kérdésekre, hiszen fontosabb dolga akadt.

  

A Big Mac több, mint 50 éves

2022-ben ünnepelte a Big Mac 54. születésnapját. Az ikonikus burger-tisztviselő 1968 augusztusában debütált az étlapon, egy évvel azután, hogy a pennsylvaniai Uniontownban lévő McDonald'sban elkezdték felszolgálni. Azóta az összes gyorsétterem alapterméke.

 

 

Ez a nő gondolkodik, hogy el merje-e fogyasztani a Big Mac-jét, 1981. (A kép forrása: Manchester Daily Express / Getty Images)

 

 

Burgert csomagoló munkások, 1973. (A kép forrása: San Francisco Chronicle / Getty Images)

 

Szeretné lenyűgözni barátait a Big Mac-ről szerzett tudásával? Ismerje meg ezeket a tényeket. Talán az egyik legfontosabb, hogy a Big Mac-et Jim Delligatti találta ki 1967-ben, aki a McDonald’s gyorsétterem-üzletlánc egyik korai franchise-vevője volt, és aki 48 üzlete közül az elsőt Uniontown-ban nyitotta meg, 1957-ben. 10 évvel később pedig beírta nevét a McDonald’s történelmébe azzal, hogy megalkotta a Big Mac-et. A második érdekes tény az, hogy főleg Big Mac esetében gyakran használják a „Különleges szósz” elnevezést a hozzávalók felsorolásánál. Ez 1974 óta van így. Végül kiderült az is, hogy egy Donald A. Gorske nevű wisconsini férfi több mint 30 000-et evett meg Big Mac-ből, az 1970-es évek óta. Nem sok az egy kicsit?

 

Házasság a McDonald’s ban

Vannak, akik annyira szeretik a McDonald's-ot, hogy életük legszebb napján sem hajlandók elszakadni tőle, ezért úgy határoztak, az IGEN kimondásakor is az étteremben szeretnének maradni. Az Egyesült Államokban számos étterem engedélyezi a házasságot azoknak a törzsvendégeknek, akik igazán szeretik az ételeiket.

 

 

Házasság a McDonald's-ban, 1975. (A kép forrása: Boston Globe / Getty Images)

 

Hongkongban a McDonald's éttermek esküvői csomagokat is kínálnak a termékeik között és ezek meghívókat, emeletes almás pités esküvői tortát és léggömbből készült esküvői csokrokat is tartalmaznak.

 

A legnépszerűbb termék…

Lehet, hogy nem meglepő, hogy a McDonald's éttermek legnépszerűbb terméke a krumpli, de vajon mely termékek kerültek fel még a listára? Kiderült, hogy a Big Mac található a második helyen, míg a Snack Wrap a harmadik helyre került.

 

 

Big Mac menü, 1992. (A kép forrása: Bernard Annebicque / Getty Images)

 

 

A legtöbb McDonald’s étteremnél ki sem kell szállni az autóból, 1992. (A kép forrása: Roger Hutchings / Getty Images)

 

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a desszerteket sem, az étterem finom almás pitéje szilárdan tartózkodik a hatodik helyen, annak ellenére, hogy receptje az évek során többször is megváltozott. Azok számára, akik kíváncsiak rá, hogy a McFlurry miért nincs a listán, a válasz nagyon egyszerű: a fagylaltgép mindig elromlik!

 

A boldog gyerekek menüje

Sok gyermeknek szép emlékei vannak arról, amikor szüleik elvitték őket a McDonald’s-ba vacsorázni. Izgalommal várták, hogy kinyithassák a piros-sárga kartondobozt, belekotorjanak a krumpliba és játszhassanak a McDonald’s legújabb játékával.

 

 

Gyerekek esznek a McDonald's-ban, 1996. (A kép forrása: Mark Peterson / Getty Images)

 

Happy Meals 1979-ben jelent meg az Egyesült Államokban, és egy hamburgert, sült krumplit, szódát, sütit tartalmazott, valamint egy kis játékot. Sok minden változott az évek alatt, például az egészségesebb ételeket is bevezették, így a csomagban a tej, a joghurt és az almaszeletek is megjelentek. A játékok pedig könyvre is cserélhetők.

 

 

Az első McDonald’s étterem külseje, 1955. (A kép forrása: Hulton Archívum / Getty Images)

 

Bónusz információ: A legnépszerűbb Happy Meal játékok a TY Beanie Babies plüssök voltak.

 

Rivalizálás

A legnagyobb gyorséttermi rivalizálás a McDonald's és a Burger King között zajlik. Sok vita folyik arról, hogy a Big Mac vagy a Whopper a jobb, és a cégek évtizedek óta rivalizálnak egymással emiatt.

 

 

A Burger King reklámkampányt folytat a McDonald's előtt, 1998. (A kép forrása: Peter Jordan – PA Images / Getty Images)

 

Mindketten reklámkampányokat indítanak és ezek célja az, hogy bebizonyítsák, „én mennyivel jobb vagyok, mint a másik”, vagy „egy null a javamra”. 2019-ben például a Burger King egy olyan hirdetéssel állt elő, amelyben megemlítette, hogy Whoppere mögött egy Big Mac rejtőzik. Ezzel kívánta közölni, hogy a Whopper jóval nagyobb mérete miatt nem látszik a Big Mac. Korábban ennél durvább hirdetésekkel próbálkozott a másik gyorséttermi-lánc, például simán kirakta a McDonald’s étterem mellé a Burger King-es hirdetéseket, mint ahogy a fenti képen is látható.

 

 

Forrás:

thevintagenews.com

hu.wikipedia.org

Felső kép: Tim Boyle / Getty Images

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

....