Kazahsztán fehér hercegnői

Kazahsztán fehér hercegnői


Néhány éve robbantotta fel az internetet, hogy egy családba két albínó gyermek is született, 12 év korkülönbséggel. A lányoknak mostanra már népes követőtábora is van, az ő történetük következik.


12 év korkülönbséggel születtek az albínó nővérek, akik egy ideje rendkívüli szépségükkel az egész világot elkápráztatják. Attól függően, hogy melyik országról van szó, annak az esélye, hogy valaki albinizmussal születik, általában 1 a 3 000-hez, vagy 1 a 20 000-hez. A két kazahsztáni lány azonban szembement az esélyekkel. Asel és Kamila Kalaganova ugyanabba a családba születtek, és mindketten gyönyörű albínó lányok.Mi az az albinizmus?

"Az emberek meglepődnek, hogy albínó emberek vagyunk" – mondta Asel. – "Sok ember nem tudja, mi az, hogy albínó."

Az albinizmus a színanyag képződésének veleszületett zavara, mely csökkent, vagy hiányzó pigmentációban nyilvánul meg. Az albínó emberek esetében a melanin nevű festékanyag hiánya előfordulhat a bőrben, a szőrzetben és a szemben egyszerre, vagy külön-külön is. Az albínó személyek bőre tejfehér, hajuk, szempillájuk fehér, szemük pedig pirosas. Emellett az albínók bőre fényérzékeny.

 

Asel és Kamila

Asel, az idősebb lány napjainkban 16 éves, míg a fiatalabbik csak 4 éves. De a családban nem ők az egyetlen gyermekek. Középső testvérük Aldiyar kilencéves, és a fiú nem albínó, hanem hagyományos kazah külsejű. Aiman, az édesanyjuk ​​elmondta, hogy fia bőre pontosan úgy néz ki, mint az apjáé: "Sötét bőrű, igazi kazah, csillogó fekete szemmel és hajjal született."Aiman Sarkitova igencsak meglepődött, amikor 16 évvel ezelőtt hófehér bőrű babát hozott a világra. Az orvosok arra gyanakodtak, a lánynak orosz nemzetiségű édesapja van, de ez kizárható volt.

"Amikor megszültem az idősebb lányomat, a genetika nem volt annyira fejlett nálunk" - mondta az anya. – "Az orvosok megdöbbenve gondolták, hogy ő orosz. Aztán elkezdtem olvasni erről a kérdésről, és megtudtam, hogy a gyermekem albínó.

A legelején mindenki megdöbbent, meglepődött. Nem tudtam, mit csináljak, hogyan éljek.” Az asszonyt hajtotta a kíváncsiság, ezért nyomozásba kezdett, és kiderítette, hogy családjukban néhány felmenőjük albínó volt.Az Albinizmus és Hipopigmentáció Országos Szervezete szerint az albinizmusban szenvedő emberek többségének világos az arcszíne, ezért fontos, hogy elkerüljék a napot, hogy ne károsodjék a bőrük. A lányok tudják ezt, és ennek megfelelően is viselkednek. "Nyáron általában este 8 óra után megyek ki. Ha délután mégis kimegyek a szabadba, akkor feltétlenül használok fényvédőt, ruhát veszek fel, hogy megvédjem a bőröm, fejfedőt hordok, vagy esernyőt használok. Amikor lemegyek a strandra, gyakran ülök az árnyékban" – magyarázta Asel. – "Este, amikor szinte nincs nap, nekem sokkal könnyebb."

 

Kíváncsi tekintetek

A kezdet egyáltalán nem volt egyszerű. Amikor fiatalabb volt, Asel a fogyatékkal élők speciális iskolájába járt. Később azonban felvették egy rendes általános iskolába, ahol az első időszakban nehéz volt beilleszkednie, hiszen állandóan kíváncsiskodó gyerekek vették körül. Folyton megbámulták, rácsodálkoztak, és családjuk minden tagjának hozzá kellett szoknia ahhoz, hogy Asel külsőleg különbözik társaitól.

A 16 éves lány elmondta azt is, hogy eleinte nehezen szerzett barátokat. “Úgy éreztem, hogy az emberek nem akarnak velem kommunikálni, vagy barátkozni. Amikor rájöttem, hogy így nem mehet életem végéig, magam is elkezdtem lépni.” Eleinte rendkívül kényelmetlenül érezte magát a fiatal lány, hiszen az emberek tekintete folyton rászegeződött és fényképezték, amikor kint járt, később azonban megszokta, megtanult ezzel élni, nem zavarja őt, hogy az emberek megnézik. 


 

"Tökéletesen tanul” – mondta az anyja. "Az albínók nem sokban különböznek más gyermekektől, csak a hajuk, a szempillájuk, a szemük és a bőrük színeEleinte persze nehéz volt, mert a gyerekek bámulták. Most jól érzi magát, nincs korlátozva semmiben.”       

 

Korai karrier

Az albinizmussal rendelkező kazah nővérek "angyali" megjelenésükkel vonzzák a divatvilág figyelmét is. A "Kazahsztán fehér hercegnői" néven ismert nővérek számos ajánlatot kapnak hazai és külföldi reklámcégektől. Amikor Asel tízéves volt, fotómodell karrierbe kezdett, még egy modelliskolát is elvégzett. Rajongótábora már akkor is volt, azonban Kamila érkezése és lenyűgöző családi fotóik láttán még nagyobb lett az érdeklődés a tinédzser körül. Követői száma lassan eléri a 70 ezret.

 

"Jelenleg egy helyi modellügynökségnél dolgozom. Mivel a húgom fiatal, csak a korának megfelelő reklámokban játszik. Azonban nekem már vannak projektjeim itthon és külföldön egyaránt” – mondta Asel.

 

Ayjan Sisenaliyeva, Asel Kalaganova menedzsere elmondta, hogy Asel akkor kezdte felkelteni a külföldi divatházak figyelmét, amikor megjelent egy amerikai samponmárka hirdetésében.

 

"Túl sok reklámcég szeretne együttműködni Asellel. Mivel azonban albinizmusa van, nem tudunk minden ajánlatot elfogadni, hiszen Asel nem maradhat sokáig a napon. Ezért előnyben részesítjük, ha a reklámokat beltéren forgatják” – mondta Szisenialjeva.


  

Aldiyar, a középső fiúgyermek nem tett fel kérdéseket az idősebb nővérével kapcsolatban, elfogadta, hogy a lány más színű, mint ő, de a második kislány születése után nem értette, hogy miért különbözik ennyire testvéreitől. Ez kicsit kényelmetlen volt számára. „Azt kezdte mondani: Anya, miért ilyenek? Miért nem vagyok olyan, mint a nővéreim?"

Aiman ​​minden kérdésre választ adott fiának, elmagyarázta neki, hogy mit jelent albínónak lenni és most határozottan egynek látja a családját. Dicsekszik velük, és mindenkinek büszkén mesél különleges külsejű lánytestvéreiről.

 

 

Forrás: 

boredpanda.com

Képek forrása: assel_kamila (instagram)

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

....