Külsőleg csúnyák, de a lelkük gyönyörű

Külsőleg csúnyák, de a lelkük gyönyörű


A csúnya kutyák tulajdonosai a csúnya jelző helyett inkább azt használják: egyedi.


1970 óta minden évben – a koronavírus évei kivételével – megválasztják a világ legcsúnyább kutyáit. A versenyt a kaliforniai Petalumában rendezik meg a Sonoma-Marin vásár keretében, annak eldöntésére, hogy a versenyre nevezett kutyák közül melyik a legrondább. A megmérettetésre általában június negyedik hetén kerül sor és a A világ legrondább kutyája címmel a győztes egy 1500 dolláros csekket és trófeát, illetve egy New York-i utat is kap. A vásáron évente 2000-3000 ember vesz részt, a kutyabarátok egész napos program keretében élvezhetik a fesztivált, este pedig megrendezésre kerül a várva várt verseny. A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet az örökbefogadás fontosságára, és „ünnepelje azokat a tökéletlenségeket, amelyek minden kutyát különlegessé és egyedivé tesznek” – áll a sajtóközleményben. A nyertesek közül sokat egyébként menhelyekről menekítettek ki. A világ legrondább kutyája választás a világ minden tájáról vonzza a résztvevőket, és több éven át az Animal Planet televíziós csatorna szponzorálta és közvetítette a megmérettetést.

A jó hír az, hogy ezen a versenyen nincsen fajta és semmilyen más megkülönböztetés, akár a világ bármely tájáról is szívesen látják kedvencünket, bár a képeket elnézve eléggé hasonló típusú ebek kerülnek ki győztesen. A verseny győzteseit 1976 óta jegyzik, de sajnos a korábbi évekről nem maradtak fent információk.

Mai írásomban visszanézünk egy kicsit a múltba és bemutatom a világ eddigi legrondább kutyáit. Akik szerintem inkább cukik, (vagy ahogy gazdijuk fogalmaz, egyedi fajták), de mentségemre legyen mondva, rajongója vagyok az ebeknek.

 

Nana, 1999-2001

Nana, aki 1996 és 2001 között háromszor volt a verseny nyertese, csivava keverék volt. Szerepelt a RatDog zenekar albumának borítóján, kétszer pedig a The Tonight Show-ban Jay Leno vendégeként. 2001-ben halt meg.

 

 

 

Rascal, 2002

Véleményem szerint senkit nem fog meglepni, ha elárulom: Rascal annyira csúnyának született, hogy 2002-es győzelme után öt horrorfilmben is szerepet kapott. Már győzelme előtt Jay Leno szerepeltette őt a The Tonight Show-ban. Egyébként a kutya Dane Andrew színész fajtatiszta kínai ebe, akit a vágyott cím elnyerése elindított a siker útján. Rascal ugyanis sok kutyaversenyt nyert meg, ahol a legrondábbak közül válogattak: a Fort Bragg versenyt, ami a csúnya kutyák történetének legrégebbi megmérettetése, majd a 2008-as Tim Downs versenyt, utána jött a felvidéki 2009-es és ugyanebben az évben a Regal Cinemas csúnya kutyaversenye. Floridában 2010. júniusától tíz különböző csúnya kutyaversenyt nyert meg. A People magazinban, és a Hello Star-ban is szerepelt, saját rajzfilmsorozattal és dokumentumfilmmel rendelkezik, amelyek bevételeit állatszövetkezetek kapják. Rascal soha nem volt megborotválva, természetes és teljesen szőrtelen, kivéve a fején található Mohawk-ját, ami olyan, mint egy indián hajviselet, valamint van egy kis frizurája a farkán és a lábán. Szemölcsökkel és szeplőkkel van tele. Foghiánya miatt nem tudja tartani a nyelvét a szájában, és az arca időnként görbe. Az emberek "űrből jött idegennek", "Einsteinnek", "Phyllis Dillernek", "denevér kutyának" vagy "szőrtelen fazekasnak" hívják. Rascal egyébként csúnya dinasztiából származik: anyja, nagymamája és nagypapája mind viselték A világ legrondább kutyája címet. Nagyapja, Chi Chi például egyedüli kutyaként nyolcszor nyerte el a trófeát, ezzel be is került a Guinness-rekordok könyvébe.

 

 

 

Sam, 2003–2005

Samet, a kaliforniai Santa Barbarából érkező vak, fajtiszta kínai kutyát 2003. és 2005. között egymás után háromszor választották A világ legrondább kutyájának. Szőrtelen és fogatlan külseje egészen a nemzetközi hírnévig juttatta el. Gazdája, Susie Lockhead volt, aki 1999-ben fogadta be. 2005-ben Sam szerepelt a Mindfreak Halloween Special című filmben, ahol macskát játszott, Halloween jelmezbe öltözve. Volt a japán televízióban, az új-zélandi rádióban és az angliai Daily Telegraph-ban. 2005. novemberében szívbetegsége vetett véget sikerének és hároméves uralkodásának.

 


 

 

Archie, 2006

Botrány robbant ki a 2006. évi világ legrondább kutyaversenyén, amikor egy még azonosítatlan személy jogosulatlan elektronikus hozzáférést kapott a verseny internetes szavazási oldalához, és 40 000 szavazatot törölt az akkori vezető "Pee Wee" listájából, aki mellesleg Sam fia, és 30 000 szavazatot a második helyen álló résztvevőtől. A helyzet orvoslása érdekében úgy döntöttek, hogy 2006. május 22-én teljesen újraindítják az internetes szavazást. A hivatalos győztest, Archie-t egy bírói testület választotta ki 2006. június 23-án. Archie 2008. júliusában hunyt el.

 

 

 

Elwood, 2007

A 2007-es világ legrondább kutyaversenyének győztese az Elwood nevű kínai csivava keverék kutya volt, aki az előző évben második helyezést ért el. A versenyben a résztvevők többsége szintén kínai úgynevezett „meztelen”, vagy "szőrtelen" kutya volt, mert a fajta olyan tulajdonságokat képvisel, mint például az indiánokra emlékeztető mohawk, poloska szemek és hosszú nyelv, így a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetők szépnek. Elwood 8 éves korában, 2013. november 28-án hunyt el. 2007-re az eddigi győztesek között már csak Rascal maradt életben. Hiába, rá várt még néhány csúnya kutya cím…

 

 

 

Gus, 2008

A 2008-as világ legrondább kutyaversenyét egy Gus nevű kínai „meztelen” kutya nyerte, tizenegy társa közül választották ki őt. A korábbi győztes, Rascal 2008. augusztus 30-án megnyerte a világ legrégebbi csúnya kutyaversenyét: a kaliforniai Fort Bragg versenyt, és ezzel ő lett az egyetlen kutya, aki mindkét megmérettetésen elvitte a trófeát. 2008. november 10-én Gus meghalt. 9 éves volt. A második helyezett, Rascal így az évet ismét A világ legrondább kutyájaként zárta, mert ő örökölte meg a címet Gus-tól.

 

 

 

Pabst, 2009

Pabst, a kaliforniai Citrus Heights-beli Miles Egstad tulajdonában lévő boxer keverék nyerte meg a 2009-es világ legrondább kutyája versenyét; míg a fajtatiszta kutyák között Miss Ellie, egy vak, 16 éves kínai meztelen kutya győzött, de végül kettejük közül Pabst kapta meg a címet. Miss Ellie 2010. június 1-jén, 17 évesen hunyt el.

 

 

 

Abby hercegnő, 2010

Abby hercegnő, a törzskönyvezett csivava hiányzó szeme és fejéhez nem illő füle mellett görnyedt, különös járásának köszönheti győzelmét, ami azért van, mert hátsó lába hosszabb, mint az első, így két lábon is tud járni. 25 kutyából találták a címre érdemesnek.

 

 

 

Yoda, 2011

Yoda, egy korábban elhagyott, 14 éves kínai meztelen csivava keverék, akinek torz orra, rövid szőrcsomói, kiálló nyelve és hosszú, szőrtelen lábai minden bizonnyal hozzásegítették a 2011-es év győzelméhez. A kutya a kaliforniai Hanfordból származik, Terry Schumacher kutyakozmetikus tulajdonában van. Yoda 2012. március 10-én, 15 évesen, álmában halt meg otthonában.

 

 

 

Mugly, 2012

A 2012-es győztes Mugly az első kutya, aki az Egyesült Államok területén kívülről érkezett a versenyre, de érdemes volt olyan sokat utaznia, hiszen a trófeát elnyerte. Mugly az angliai Peterborough-i Bev Nicholson tulajdonában van, egy 8 éves kínai "meztelen" kutya, rövid orral, gyöngyös szemekkel és ápolatlan fehér bajusszal nyerte meg a címet.

 

 

 

Walle, 2013

A kaliforniai Chicóból származó négyéves hatalmas fejű, kacsalábú keverék, Walle majdnem lemaradt a versenyről, mert gazdája, Tammie Barbee az utolsó pillanatban nevezte be. Végül a vizsla-boxer és vadászkutya-keverék 29 másik kutyát utasított maga mögé.

 


 

 

Peanut, 2014

A 2014-es versenyt Peanut nyerte, egy 2 éves korcs kutya, akiről azt hitték, hogy chihuahua és shih tzu keveréke. Peanut tulajdonosa Holly Chandler, az észak-karolinai Greenville-ből. Peanut deformált ajkakkal és szemhéjakkal rendelkezik. Chandler egy állatkórházból hozta ki Peanut-ot, akit kiskutya korában bántalmaztak.

 

 

 

Quasi Modo, 2015

Quasi Modo, a hollandjuhász és pitbull felmenőkkel rendelkező tízéves korcs a 2015-ös versenyt nyerte meg, legyőzve két kínai csivava keveréket. Quasi Modo a testéhez képest görnyedt háttal és hosszú lábakkal rendelkezik, és első pillantásra nehéz rájönni, hogy valóban kutyát lát az ember, vagy inkább hiénát. A névtelen tulajdonos a floridai Loxahatchee-ból származik, és egy menhelyről hozta ki a kutyát.

 

 

 

SweePee Rambo, 2016

A 2016-os verseny győztese a kaliforniai Van Nuys-ból származó kínai "meztelen" SweePee Rambo lett. A mindössze 4 kilós, vak és szeplős eb maga mögé utasította az összes kevésbé csúnya kutyatársát. Jason Wurtz, a kutya gazdája barátját mindenhova magával vitte, és az sem zavarta, hogy éppen aktuális barátnője féltékeny rá. Sajnos, már csak múlt időben lehet róla beszélni, néhány hónappal győzelme után elhunyt.

 


 

 

Martha, 2017

Martha, a kaliforniai Sebastopolból származó Shirley Dawn Zindler tulajdonában lévő 3 éves nápolyi masztiff nyerte a 2017-es versenyt. A vak kutya különösen figyelemreméltó együttműködő személyisége miatt, és 13 kutyatársa ellen tudott győzni. A bírákat és a közönséget is azonnal elvarázsolta Martha, ami úgy tűnik, nem volt kölcsönös: a kutya gyakran a padlón oldalra borult, ügyet sem vetve rajongótáborára. A kutyát a korábbi években teljesen elhanyagolták, ennek köszönhetően majdnem megvakult. De szerencsére jelenlegi gazdája kimentette őt a menhelyről és több műtét után most újra lát.  

 

 

 

Zsa Zsa, 2018

A 2018-as versenyt Zsa Zsa, a minnesotai Anokában élő 9 éves angol bulldog nyerte meg, akire egy kisállat-kereső oldalon talált rá jelenlegi gazdája édesanyja. A kutya különösen széles lábú testtartással, és nagyon hosszú nyelvvel rendelkezik, és gazdájával, a kutyakozmetikai boltot üzemeltető Megan Brainard-dal sokat utazott a versenyre. De látszólag megérte. 2018 volt az első év egyébként, amikor külön szavazhatott a közönség is, kizárólag online keretek között. A közönségkedvenc Himisaboo, egy 12 éves oregoni kínai meztelen tacskó keverék lett.

 


 

 

Scamp the Tramp, 2019

A bogárszemű, rasztahajú korcs, Scamp the Tramp, akit kimenekítettek a kaliforniai Compton utcáiról, nyerte meg a 2019-es versenyt. Scamp megelőzőtt 18 másik versenyzőt, akik megmutatták lelógó nyelvüket, lehajtott lábukat, zavaros tekintetüket és egyéb furcsa tulajdonságokat. De számukra a győzelemhez ez kevésnek bizonyult, a kis Scamp elvarázsolta a bírákat. Yvonne Morones a Pet Finder oldalon talált rá az ebre még 2014-ben. "Hazafelé menet tudtam, hogy jól választottam" – mondta a nő.  – „Ott voltunk, két idegen egy autóban, a rádióban Bob Marley One Love című dala szólt, én pedig hátra néztem, és a kis Scamp bóbiskolt. Mintha tudta volna, hogy örök otthonra talált.” Scamp önkéntes látogatásokat folytat iskolásoknál és egy helyi időskorúak központjában.

 

 

 

2020

A 2020-as versenyt törölték.

 

2021

A 2021-es versenyt törölték.


Mr. Happy Face, 2022

Két év kihagyás után ismét megválasztották az év legrondább kutyáját, ezúttal a kínai tarajos-csivava keverék, Mr. Happy Face lett a győztes. A kutya sorsa nem volt mindig ennyire jó, korábbi gazdija bántalmazta és elhanyagolta, szánalmas körülmények között élt, amikor végre sikerült kimenekíteni. Menhelyen fogadták be, és ott is élt egészen addig, míg egy szép napon Janeda Banelly be nem sétált a menhelyre, hogy örökbefogadjon egy kutyát. Mr. Happy Face odabicegett hozzá, és a nő azonnal tudta, hogy őt fogja hazavinni. A nőnek célja azóta is: csodás, szeretettel teli életet teremteni a kutyának, hogy soha többé ne emlékezzen korábbi, szörnyű életére. Banelly szerint Mr. Happy Face "a világ legboldogabb teremtménye", akivel valaha is találkozott. 


Forrás:

wikipedia.org, knowyourmeme.com

képek: knowyourmeme.com; abc.net.au, gettyimages

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

....