Szerelmi séta 90 000 évvel ezelőtt


Egy neandervölgyi nő szerelmi sétája 90 000 évvel ezelőtt két barlang között, 65 mérföldre egymástól

Neandervölgyi nő. A fotó forrása: Bacon Cph-CC BY 2.5

 

Amikor két ember szerelmes lesz, a családok, az eltérő kultúrák vagy a távolság nagyon keveset tehet annak megakadályozására. A szerelem ott és akkor fakad, ahol, és amikor akar, úgy tűnik, mintha a sors maga rendezte volna el, és ez az alapigazság rengeteg romantikus könyv, színdarab és film forrása volt a múltban és lesz is a jövőben. Végül is hogyan végződött volna Rómeó és Júlia szerelme, ha a családjuk nem helyteleníti a kapcsolatot? A két család viszálya hátterében is kibontakozhatott és beteljesülhetett a két egymástól teljesen eltérő világból érkező fiatal szerelme, még ha tragédiával is végződött.

 

Sok ezer évvel ezelőtt, amikor az ember először érkezett meg Szibériába, és döntött úgy, hogy ott is marad, egy csoport az Altáj-hegység közelében lévő barlangban telepedett le.

 

 

A neandervölgyi nő szerelmi sétája. A fotó forrása: The Siberian Times

 

A barlangot, ahol menedéket kerestek, Deniszova-barlangnak hívták, és néhány évvel ezelőtt egy fiatal, 13 éves nő maradványait találták meg a régészek ott. A nőt elnevezték Denny-nek.

Ami hihetetlenül egyedi ezekben a maradványokban, hogy a vizsgálatok kimutatták a neandervölgyiek DNS-ét, akik a Csagyrszkaja-barlangban éltek, illetve egy másik csoport, a deniszovaiak DNS-e is megtalálható rajtuk. Az utóbbi rész – ahogy megállapították a kutatás során – apai oldalról, míg a neandervölgyi génszekvencia egyértelműen az anyától származott.

A szakértők szerint a barlang a deniszovai emberek otthona volt, amelynek az apja is tagja volt, és így arra következtettek, hogy a megtalált fiatal lány anyjának több mint 65 mérföldet kellett gyalogolnia, hogy megérkezzen a barlangba – ezt az elméletet a tudósok „a szerelem sétájának” nevezték el.

 

 

Ezt az utat kellett a nőnek megtennie a két barlang között

 

Ennek az elméletnek a biztossága azonban nem állapítható meg száz százalékban, mivel több ellentmondás is van, ami cáfolja az elméletet. Az egyik ilyen, hogy az Altáj-hegység pontosan úgy helyezkedik el, hogy egyszerűen lehetetlen volt, hogy kétlábú lények csak úgy körbejárják. A másik, ami szintén nem erősíti meg a kutatások eredményeit, az, hogy a talált tárgyak a két barlangban két különböző időből származnak, így egyáltalán nem biztos, hogy Denny egy neandervölgyi anya és egy deniszovai apa szerelmének gyümölcse. A Csagyrszkaja-barlangban talált maradványok és műtárgyak 60 000 és 80 000 évvel ezelőttiek, míg a Deniszova-barlang régészeti leletei akár 90 000 éves múltra tekintenek vissza. Így tehát a jelenlegi vizsgálatok szerint egy biztos: Denny DNS eredményei két különböző fajtól származnak, de az nem biztos, hogy melyik kettőtől. Ez már önmagában is rendkívül szokatlan a szakértők szerint.

 

 

Deniszova-barlang. A fotó forrása: CC BY-SA 4.0

 

Amikor 2018-ban először feltárták a Deniszova-barlangot, és megtalálták a maradványokat, egy genetikus, Pontus Skoglund azt mondta a Nature on 2018 online folyóiratnak, hogy „egy első generációs, vegyes felmenőkkel rendelkező személyt találni két különböző csoportból teljesen rendkívüli dolog”. Skoglund a londoni Francis Crick Intézet munkatársa. A Deniszova-barlangban található egyéb tárgyak közé tartozik egy gyönyörű karkötő, kőeszközök és egy gyapjas mamutbőrből készült tiara is.


Ásatások a Deniszova-barlangban


Ezeket az embereket először körülbelül egy évtizede fedezték fel, amikor a kutatók egy nő kisujj csontjára bukkantak, amelyet egyszerűen „X nőnek” neveztek el. A vizsgálatok kimutatták, hogy a nő körülbelül 40 000 évvel ezelőtt élt. A szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy később, amikor a homo sapiens megérkezett Szibériába, találkoztak a már letelepedett emberekkel, és keveredtek velük. Így tudták túlélni a Szibériát jellemző fagyos hideget.

 

 

Ásatások a Csagyrszkaja-barlangban. A fotó forrása: Sergey Zelensky

 

Nehéz azt elképzelni, hogy Denny anyja romantikázott, és egy másik férfi után ment, aki máshol élt, és aki végül Denny apja lett. Ez minden hollywood-i romantikus vígjáték cselekménye – két különböző hátterű ember őrülten szerelmes lesz egymásba. Egy csomó kérdés merül fel az emberben, amire nincs válasz. Vajon a neandervölgyi nő és a deniszovai férfi szülei jóváhagyták a kapcsolatot? Egyáltalán tudtak róluk? A két fiatal titokban tartotta a szerelmét olyan sok ezer évvel ezelőtt, hogy elkerüljék a harcot a két család között? És vajon Denny, aki ennek a furcsa kapcsolatnak a szeretett eredménye lett, milyen helyzetbe került? A vele élők elkerülték, vagy kitaszították őt maguk közül? És hogyan halt meg alig 13 évesen? A legtöbb kérdésre természetesen soha nem kapunk választ. De a romantikus fantáziálgatások Denny anyjáról – aki végül is sok kilométert gyalogolt, hogy a szeretett férfival lehessen – szórakoztató és ártalmatlan időtöltés.

A régészek és más szakértők feladata, hogy pótolják a Deniszova-barlanggal kapcsolatos hiányosságainkat, és kétségtelenül meg is fogják tenni, hiszen folyamatosan kutatják.

 

 

Forrás:

thevintagenews.com

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

....