Színésznőből grófné

Színésznőből grófné


A színésznő, aki a Vadgyermeket alakította a „My so-called life” című amerikai televíziós sorozatban, most grófné, és egy kastélyban él.

A My So-Called Life egy amerikai drámaműsor volt, amelyet 1994-től 1995-ig a televízióban mutattak be, és összesen 19 rész készült belőle. Rövid időtartama ellenére a műsorban sok olyan ember szerepelt, akik később világhírnévre tettek szert. Claire Danes játszotta a főszerepet, de Angela Chase, Jared Leto és Wilson Cruz is feltűnt a sorozatban.

Az egyik színésznő azonban feladta ígéretes hollywoodi karrierjét, hogy angol grófné legyen.


Lázadástól a gazdagságig, ez itt A. J. Langer története

                                                    

Kritikusok által elismert előadás

Allison Joy Langer alakította Rayanne Graffot a My So-Called Life című sorozatban, amely tinédzserek egy csoportját követi nyomon, akiket megpróbáltatások érnek, miközben igyekeznek eligazodni az életben, az iskolában, és megismerjük személyes problémáikat is.

A kritikusok is méltatták a tévéműsort. Örömmel állapították meg, hogy a műsor nem azzal a céllal készült, hogy megtanítson egy fontos leckét, vagy erőltetve kimondja azt, hogy „Szeretlek, apa!” Itt valóban úgy viselkedtek ezek a gyerekek, mint ahogy a valódi tinédzserek, a 15 évesek szoktak. Sírtak, ha szükségét érezték, nevettek és szórakoztak.

 

 

Szereplők a „My So-Called Life” egyik jelenetében (a fotó forrása: ABC/MovieStillsDB)

 

Langer gyermekszínészi karrierje

Az ohiói Columbusban született Allison Joy Langer családja San Fernando Valley-be költözött, amikor a kislány öt éves volt. Nem Rayanne Graff szerepe volt az első színészi munkája, hiszen már korábban több szerepet is kapott más filmekben, műsorokban. Mi magyarok a Baywatch-ból ismerhetjük a színésznőt. Miután sikersorozata, a My So-Called Life véget ért, Langer kisebb mellékszerepeket kapott más filmekben is, illetve sorozatokban is szerepelt. Tehát filmes karrierje beindulni látszott.

 

 

Langer, mint Rayanne Graff (A fotó forrása: ABC/MovieStillsDB)

 

A kezdeti sikerek után a folytatás nem volt olyan biztató. Színészi karrierje hat év kihagyás után, 2011-ben a Private Practice 5. évadának 14. epizódjában folytatódott, amikor megkapta Erica Warner szerepét, de a következő évben karakterét megölték, így ismét filmes munka nélkül maradt a színésznő. Amíg pályafutása hullámvölgyekhez volt hasonló, magánélete szerencsésen alakult. 2004-ben nagyot változott az élete, amikor Lady Courtenay lett belőle.

 

Egy aranyos, rögbit játszó lord

Amikor megismerte a férfit, Charles Courtenay éppen ügyvédként kereste a kenyérre valót. Allison véleménye az volt róla az első percben, hogy: „aranyos rögbijátékos”, amikor egy vegasi bárban találkoztak. Ezt követően „levelezni” kezdtek, majd New York-ban került sor egy randevúra. A randi annyira jól sikerült, hogy elmentek együtt nyaralni Skóciába és hazafelé tartva Charles megkérdezte a lánytól, hogy van-e kedve vele elutazni a szülei házához. Ott aztán Allison-t nagy meglepetés érte, akkor tudta meg, kivel randizik már egy ideje. Charles apja, Lord Hugh Courtenay ugyanis Devon 18. grófja volt, a Powderham Kastély pedig, ahol élt, 3500 hektáros területtel volt körülkerítve, és 500 dánszarvasnak adott otthont.

 

 

Charles Courtenay, Devon grófja (a fotó forrása: Roger Harris – CC BY 3.0)

 

Házasság és költözés

Allison különös kultúrának tartja a grófi életet, a Downton Abbey-hoz (történelmi dráma) hasonlítja. Amikor röviden beszélt róla, akkor annyit mondott: „Üdvözöljük a patriarchátusban.” Részletesebben kifejtve elmesélte, hogy a grófi családokban még a sok régi szokás egy része megmaradt. Például az, hogy a férfi tekintélye az uralkodó és a meghatározó, és a nőnek csak a gyerekkel és a házzal kapcsolatban szabad kérdéseket feltenni. Így hát egyáltalán nem meglepő az, hogy amikor ő beszél egy bankigazgatóval, akkor a bankigazgató nem neki, hanem a férjének válaszol.

Charles és Allison mindennek ellenére 2004-ben polgári szertartás keretében házasodtak össze, amelyet 2005. április 30-án hivatalos esküvő követett Los Angelesben. 2014. januárjában családjukkal (amelyben már két gyermek is volt) Londonba költöztek. 2015. májusában, közvetlenül Charles apja, Hugh augusztusi halála előtt, a család a Powderham kastélyba költözött, és azóta is ott élnek. Charles most a Devon 19. grófja címet viseli.

 

 

A kastély (a fotó forrása: Partonez, CC BY-SA 4.0)

 

Egy grófné élete és találkozás Mary Berryvel

Amikor nem foglalkozik a kastély eseményeivel, mint például esküvők, jógaórák és táncos foglalkozások szervezése, Langer részt vesz a gyerekei életében, őket neveli, velük foglalkozik. Többek között szörfözni tanítja őket, és sok időt tölt azzal is, hogy másokat megismertessen egy olyan betegséggel, amitől ő maga is szenved. Ez pedig a fibromyalgia. (A fibromyalgia egy gyakori és igen fájdalmas betegség, mely főleg az izmokat és a lágy szöveteket érinti, állandó fájdalmakkal jár együtt.)

 

 

A.J. Langer az ABC Winter Press Tour Party-ján a Wisteria Lane-en 2004. január 23-án a kaliforniai Universal Cityben. (A fotó forrása: Vince Bucci/Getty Images)

 

2017-ben a grófné meghívta a kastélyba Mary Berry-t, aki rendkívül népszerű tévészakács és műsorvezető. Itt vették fel a Mary Berry's Country House Secrets című sorozatának egyik epizódját. A Powderham kastély étlapján már 300 éve szerepel a kacsa, mivel az ingatlanon sok vadszárnyas él. Így természetesen Mary Berry serpenyőben sült kacsát készített almával és Calvados-szal ízesítette, hogy ezzel is tisztelegjen a Courtney család francia örökségének. A recept egyébként felkerült a Youtube csatornára is, ahol a grófné is beszél a szakácsnő főztjéről. Ott töltött ideje alatt Mary Berry egy hagyományos devoni krémteát, currys kagylót és egy őszibarack posset-et (hagyományos brit forró ital) is készített.

 

A kastély otthont adna a meleg felvonulásnak is

Egy korábbi interjúban Allison elmondta, hogy akár újra összeállhat a korábbi tinicsapat a My So-Called Life egy újabb felvétele során. Tehát az egykori színésznő nem zárkózott el az újraegyesítéstől. Ez úgy jutott eszébe, hogy nemrég beszélt Wilson Cruz-szal, aki a meleg tinit, Rickie Vasquezt alakította a sorozatban. Langer erre megjegyezte azt is, hogy szívesen megcsinálná a kastély területén az első vidéki Pride-ot, vagyis az első meleg felvonulást.

 

 

A kastélyban lévő lépcsőház belső képe (a fotó forrása: Manfred Heyde, CC BY-SA 3.0)

 

Ez megoldhatatlan lett volna, amíg az apósa élt, és ő szervezte az ügyeket. Habár Lord Hugh idején is voltak rendezvények a kastélyban, mint például esküvők, de egyszer, amikor egy meleg pár szeretett volna polgári szertartást tartani ott, akkor a gróf megakadályozta ezt az eseményt, és tiltakozott ellene. Még a BBC is beszámolt erről 2008-ban. A történet szerint Bernard Horrocks és Glenn Sontag házasságot kívánt a kastélyban kötni, de elutasították a kérelmüket azzal az indokkal, hogy a meleg házasság ütközik Hugh vallási meggyőződésével. A Lord-ot tájékoztatták, hogy döntése diszkriminációnak minősül. Erre Hugh Courtenay is megtette a maga válaszlépését: teljesen megszüntette a polgári szertartásokat a Powderham kastélyban.


A meleg történelem és a kastély asszonyainak feltárása         

Szerencsére, mivel a családi ház Charles tulajdonába került, most újra nyitva áll mindenféle esküvőre. Valójában a gróf és Allison megpróbálják napvilágra hozni William „Kitty” Courtenay történetét, akit az 1700-as évek végén büntettek meg azért, mert homoszexuális viszonyt folytatott egy műgyűjtővel.

 

William Courtenay Devon 9. grófja, 25 évesen. 1793-ban készült festmény (a fotó forrása: Richard Cosway – Google Arts & Culture, Public Domain)

 

A grófné úgy gondolja, hatalmas ajándék az, hogy felfedheti Powderham meleg történetét, mert ezt eddig mindenki próbálta eltitkolni. Ennek oka az lehet, hogy minden kultúra és minden élet más dolgokra tanít az egyes korszakokban, és ami régen még szégyen volt, mára elfogadottá vált. A történelem az valójában a férfiaké, de ennek az az oka, hogy a nők történelme még az archívumban várja, hogy valaki végre előszedje őket. Most, hogy végre egy ilyen haladó szellemű gróf és grófné él a kastélyban, előbb-utóbb talán erre is sort kerítenek majd.

 

 

Forrás:

thevintagenews.com

Felső kép: A fotó forrása: Manfred Heyde, CC BY-SA 3.0 & ABC/MovieStillsDB

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

....