Testvérekből ellenségek

Testvérekből ellenségek


A viszály, ami Lee Radziwilt kihagyta Jackie Kennedy akaratából.


Időnként a testvérek közötti rivalizálás még egészséges is lehet. Sikeres eredményeket érhet el az életben az, aki testvérével „versenyez”, hiszen ez folyamatos kihívások elé állítja, hogy még jobb legyen abban, amit csinál. Egy ilyen „rivalizálás” pedig idővel közelebb hozhatja a testvéréhez. Ez azonban nem mindig van így. Vannak, akik túlzásokba esnek…

A Bouvier nővérek valószínűleg a világ leghíresebb testvérduója volt, de egész életükben folyamatosan versenyeztek egymással, hol a szüleik szeretetéért, hol a férfiakért, hol a pénzért. Kapcsolatuk egymás iránt olyannyira bonyolulttá vált, hogy a végén Lee még testvére végakaratából is kimaradt.

 

 

Korai élet

 

Itt még szent volt a béke. Jacqueline (balra) és Lee (jobbra) kiskutyájukkal, Regent-el játszanak East Hampton-ban, Long Islanden, 1935. (Fotó: Bettmann / Getty Images)

 

Jacqueline és Caroline Lee Bouvier az 1940-es és 1950-es években a New York-i társadalom egyik felső osztálybeli családjában nevelkedett. Jacqueline három és fél évvel volt idősebb Lee-nél, és gyerekkorukban szeretettel „Jacks”-nek és „Pekes”-nek becézték egymást.

1936-ban a testvérek édesanyja, Janet Lee Bouvier elvált apjuktól, John Vernou Bouvier III-tól, és 1942-ben újraházasodott a Standard Oil örökösével, ifjabb Hugh Dudley Auchincloss-szel. A válás főleg Jacqueline számára volt nehéz, mert ő apja kedvence volt. Ezt Lee is tudta, és a Happy Times című könyvében fel is idézte, hogy az apja „Jackie-t részesítette előnyben… ez nagyon világos volt számomra, de nem haragudtam rá, mert megértettem, hogy oka van rá… nem csak a nevét viselte..., de valójában szinte pontosan úgy nézett ki, mint ő, és ez apámat nagy büszkeséggel töltötte el.”

 

 

Lee Radziwill (szül. Bouvier, balra) és Jacqueline Kennedy (szül. Bouvier, jobbra) 1951-ben visszatér Amerikába, miután Európában töltöttek el egy kis időt. (Fotó: Apic / Getty Images)

 

Miután a szülők, Janet és John elváltak, és Janet újraházasodott, a lányok a Merrywood-i birtokra költöztek McLean-be, Virginiába, anyjukkal, a nyarakat pedig a Hammersmith Farmon Newportban, Rhode Island-en töltötték. Lee és Jackie hirtelen egy négy mostohatestvérből álló családban találták magukat. Ez a helyzet nemhogy összehozta volna őket, de még jobban eltávolodtak egymástól. Gyermekkori kis rivalizálásuk mára már kinőtte magát és keményebben dolgoztak egymás ellen, mint korábban. 1947 augusztusában például Jackie buliján a Newport Clambake Clubban Lee egy rózsaszín, pánt nélküli ruhában jelent meg, így nagyobb figyelmet kapott, mint nővére. Mondhatnánk úgyis, ellopta testvére elől a show-t.

 

 

A rivalizálás folytatódik

 

Jackie Kennedy (balra) és Lee Radziwill (jobbra) Radziwill háza előtt Londonban, 1962 körül. (Fotó: Bettmann / Getty Images)

 

1953. április 18-án Lee hozzáment Michael Canfield-hez, aki egy könyvkiadónak volt az ügyvezető igazgatója, így megelőzte Jackie-t, aki idősebb volt nála. Ez nem tett jót az amúgy sem viharmentes kapcsolatuknak. Anyjuk, Janet azonban nem fogadta szívesen Lee férjét, mert azt akarta, hogy lánya egy gazdagabb férfihoz menjen feleségül. A házaspár hamarosan beköltözött egy apró New York-i penthouse-i lakásba, nem sokkal később Londonba, Angliába költöztek, miután Canfieldnek felajánlottak egy jobb pozíciót.

Lee esküvője után két hónappal megtörtént Jackie eljegyzése is, ezúttal egy olyan férfival, akit édesanyjuk is jóváhagyott. Jackie ugyanis elcsípte Amerika egyik legmenőbb agglegényét, a későbbi Massachusetts-i szenátort, John F. Kennedyt. Jackie és JFK esküvője volt az „1953-as év legnagyobb társadalmi eseménye”, és idősebb Joseph Kennedy és Janet Lee Bouvier is nagy szerepet játszott ebben, hiszen ők szervezték meg az esküvőt. 

Londonban Lee társadalmi élete virágzását élte, de házassága romokban hevert. Lee, miután elege lett Canfield állandó italozásából, és csalódott abban, hogy nem tudott gyereket szülni, viszonyba kezdett Stanislaw „Stas” Radziwill lengyel arisztokratával. Radziwill lemondott hercegi címéről, amikor a lengyelországi német invázió után brit állampolgár lett, de annak ellenére, hogy már nem volt herceg a férfi, Lee gyakran használta a „hercegné” címet, miután 1959-ben összeházasodtak.

 

 

Idő a Fehér Házban

 

A Kennedy család és a Radziwill család együtt töltik a Karácsonyt a Fehér Házban, 1962. (Fotó: John F. Kennedy Library / Stringer / Getty Images

 

Az 1961-es évben Jackie Kennedy az Egyesült Államok első hölgye lett, így a figyelem középpontjába került az egész világon. Ez elhomályosította Lee hercegné címét. Érdekes viszont az, hogy ez idő alatt a két testvér rivalizálása nem nőtt, hanem úgy tűnt, először van köztük jó kapcsolat. Jackie gyakran úgy érezte, hogy túlterhelte új státusza és felelősségi köre, így testvérére támaszkodhatott. Az ünnepeket gyakran együtt töltötték Palm Beach-en, gyermekeikkel együtt.

Bár Jackie Kennedy-re a mai napig stílusikonként emlékeznek, azt kevesebben tudják, hogy Lee diktálta Jackie számára a divatot. Ő volt ugyanis az, aki meghatározó szerepet játszott Jackie ruháinak kiválasztásában.

 

 

Lee Radziwill (balra) és Jackie Kennedy (jobbra) elefánton lovagol Jaipurban, Indiában, egy látogatáson, 1962 körül. (Fotó: Bettmann / Getty Images)

 

Egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy Jackie volt a főszereplő, míg Lee csak másodlagos szerepet töltött be nővére mellett. 1962-ben, amikor Lee elkísérte Jackie-t hivatalos állami látogatásra Indiába és Pakisztánba, csendben ült a nővére mellett, miközben emberek ezrei kiabálták, hogy „éljen Mrs. Kennedy”. Ez fokozta a feszültséget a két nő között. Nem azért történt mindez, mert Lee esetleg nem volt szép, intelligens, vagy sikeres, hanem mert ő nem volt annyira ismert, mint Jackie és ez automatikusan másodlagos szereplővé tette őt Jackie mellett.

Lee és Jackie történetének másik érdekes fordulata az volt, hogy Lee volt az, aki 1963 nyarán elkísérte Kennedy elnököt európai turnéjára Nagy-Britanniába, Írországba, Olaszországba és Németországba. Ez részben azért volt így, mert Jackie hét hónapos terhes volt az utazás idején, volt már egy vetélése, és nem akarta terhességét kockáztatni.

 

 

JFK (balra) és Lee Radziwill (jobbra) egy európai utazáson, 1963 nyarán. (Fotó: Bettmann / Getty Images)

 

JFK jó ötletnek tartotta, hogy Lee-t vigye magával az európai utazásra, mivel Lee 1963-ban nyilvános kapcsolatba kezdett Aristotle Socrates Onassis görög hajózási iparmágnással. John Kennedy és testvére, Robert Kennedy, aki az Egyesült Államok főügyészeként szolgált, nem szerette Onassist. Valójában Robert Kennedy, Lee és Onassis kapcsolatát az „egész család árulásának” tekintette. Lee-t ezért vitte John magával, hogy távol tartsák őt Onassis-tól.

Ennek ellenére ez az utazás nem akadályozta meg a nőt abban, hogy lássa Onassist. Az út után visszatért Görögországba, ahol folytatta kapcsolatát a mágnással. Jackie Kennedy 1963 augusztusában találkozott először Onassis-szal, miután kisbabája, Patrick meghalt. Jackie nem tudta elképzelni, hogy gyermeke elvesztése után ilyen gyorsan visszatérjen Washingtonba, ezért Lee arra kérte Onassist, hogy hívja meg Jackie-t nyaralni velük a jachtjára. Jackie négy hetet töltött Lee-vel és Onassis-szal a jachton, és jobb kedvvel tért vissza Washingtonba.

 

 

Késői évek          

 

Jackie Kennedy (balra) and Lee Radziwill (jobbra) a gyerekeikkel Londonban, kb. 1965-ben (Fotó: Ted West / Stringer / Getty Images)

 

Miután Kennedyt 1963 novemberében meggyilkolták, Lee Washingtonba ment Jackie-hez. Egy évvel később Jackie lakást vásárolt New Yorkban, ezért Lee is úgy döntött, hogy vesz egy lakást a városban. Itt Lee valósággal ragyogott, virágozni kezdett, és úgy érezte, sokkal nagyobb szabadsággal rendelkezik, mint amikor Kennedy még élt. Cikkeket kezdett írni a divatról és a kultúráról a Ladies’ Home Journal számára, sőt a színészetben is kipróbálta magát, a Philadelphiai történet (The Philadelphia Story) főszereplőjeként debütált. Lee filmjének bemutatóján azonban Jackie nem jelent meg, hogy támogassa húgát.          

Ami Jackie-t illeti, néhai férje meggyilkolása után Aristotle Onassis-nál keresett és talált vigaszt. Bár nem voltak olyan helyzetben, hogy kapcsolatba kezdjenek egymással, de egészen 1967-ig barátok maradtak. Egy napon Onassis meghívta Jackie-t a privát görög szigetére, amit a nő el is fogadott, itt már nem harcoltak az érzéseik ellen és 1968. október 20-án Aristotle Onassis és Jackie összeházasodtak.

 

 

Lee and Jackie London-ban sétálnak, 1970. (Fotó: William Lovelace / Stringer / Getty Images)

 

Jackie kapcsolata és házassága Onassis-szel zavarta Lee-t, különösen azért, mert régebben komolyan fontolóra vette, hogy elhagyja Stanislaw „Stas” Radziwill-t a mágnás miatt. Lee azonban állítólag azért maradt a férje mellett, hogy ne ártson JFK és Jackie hírnevének, akik a Fehér Házban éltek. Lee úgy érezte, ez nem volt szép nővérétől, és ez további éket vert a két nő közé.

Az 1980-as években Jackie és Lee édesanyjánál, Janet-nél Alzheimer-kórt diagnosztizáltak, és Jackie vigyázott az édesanyjukra. Ez idő alatt Janet Lee-t istenítette Jackie-vel szemben. Aztán Jackie megtudta, hogy anyjuk 750 000 dollárt fizetett Lee-nek, amikor még a két lány fiatalabb volt, hogy pótolja Jackie-t. Amikor Janet 1989-ben elhunyt, a nővérek még távolabb kerültek egymástól.

 

 

Lee and Jackie New York-ban, kb. 1972. (Fotó: Bettmann / Getty Images)

 

Aristotle Onassis 1975-ben halt meg, így Jackie Kennedy szép kis vagyont örökölt. 25 millió dollárt hagyott rá egykori férje, nem beszélve arról, hogy Kennedy után is tekintélyes örökség maradt rá, például a hatalmas vagyont érő Kennedy-birtok. 1994 elején Jackie-nél nyirokrákot diagnosztizáltak, és 1994. május 19-én bele is halt a betegségbe.

Meglepő módon Jackie nem hagyott semmi pénzt Lee számára, holott jelentős mennyiségű készpénzt és értékes emlékeket hagyott más családtagjainak, barátainak, még alkalmazottainak is. Viszont 500 000 dolláros vagyonkezelői alapot létrehozott Lee két gyermeke számára.

Talán Jackie úgy érezte, hogy nem kell semmit Lee-re hagynia, mert élete során eleget segített neki? Ez persze fordítva is így volt. Vagy talán elhitte a pletykát, amit még Michael Canfield indított el? A pletyka szerint Lee lefeküdt John F. Kennedy-vel, amikor egyszer nyaralni mentek és dicsekedett is ezzel.

Bár az eredeti okot sosem fogjuk megtudni, hisz a nővérek magukkal vitték a sírba, egy biztos: a két nő élete folyamatos rivalizálás és ellenségeskedés volt.

 

 

Forrás:

thevintagenews.com

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

....